"HAJDE DA ZAVRŠIMO POSAO": Bajdenova kandidatura i trka za drugi mandat

A.Vojinović

26. 04. 2023. u 07:24

OBJAVOM spota na svom jutjub-kanalu pod parolom "Sloboda" i "Hajde da završimo posao", američki predsednik Džozef Bajden juče je najavio da zvanično ulazi u trku za drugi mandat u Beloj kući. U kampanju ulazi sa sadašnjom potpredsednicom Kamalom Haris, koja će ponovo biti njegov glavni saradnik u borbi za još četiri godine u Ovalnom kabinetu. Imenovao je i novi tim.

ХАЈДЕ ДА ЗАВРШИМО ПОСАО: Бајденова кандидатура и трка за други мандат

Foto: Jutjub printskrin/ New York Post

Bajden će tokom kampanje imati težak zadatak da dobije poverenje građana, ali i saradnika iz partije, koji većinom smatraju da on ne treba ponovo da predvodi američku administraciju, najviše zbog poodmaklih godina. Aktuelni šef Bele kuće već sada ima punih 80 godina, a ukoliko bude reizabran imaće 86 godina na kraju drugog mandata. Prema anketi koju je nedavno uradio En-Bi-Si njuz, 70 odsto ispitanika je odgovorilo da ne želi da se Bajden ponovo kandiduje za predsednika SAD, a 51 odsto demokrata smatra to isto.

U trominutnom videu kojom je Bajden ozvaničio početak kampanje izneo je glavne teme kojima će se baviti ukoliko bude zadobio poverenje građana iduće godine. Govorio je o pravu na abortus i mogućnosti glasanja, kao i da će birači biti suočeni sa izborom da narednoj generaciji ostave više ili manje slobode, kao i više ili manje prava.

Bajden nije propustio priliku da kritikuje rivale iz Republikanske stranke, a spot je čak počeo sa snimcima napada na Kapitol 2021. godine. Počevši sa fotografijom prethodnika Donalda Trampa i Rona Desantisa targetirao je "MAGA ekstremiste koji ruše slobode, krešu socijalno osiguranje, diktiraju ženama koje odluke da donose o svom telu, proteruju knjige i govore ljudima koga da vole".

Republikanci su povodom Bajdenove kandidature istakli da smatraju da on ne zaslužuje da ponovo bude izabran za predsednika SAD, naročito zbog krize za krizom u minule četiri godine. Predsednica Republikanskog nacionalnog komiteta Rona Mekdanijel kaže da je njena stranka ujedinjena u borbi protiv Bajdena 2024. godine:

- Ako birači puste Bajdena da "završi posao" inflacija će nastaviti da raste, stopa kriminala će rasti, više fentanila će preći naše otovorene granice, deca će i dalje biti ostavljana, a američke porodice biće u gorem položaju - zaključila je ona.

Sve više rivala

ZA kandidata demokrata na izborima 2024, osim Bajdena, zasad se bore spisateljica Merijen Vilijamson i advokat za životnu sredinu Robert F. Kenedi, bratanac bivšeg američkog predsednika Džona Kenedija. Zapadni mediji predviđaju da nijedan od njih neće Bajdenu predstavljati problem tokom stranačkih izbora. U taboru "crvenih" u trci su bivši šef Bele kuće Donald Tramp, nekadašnji guverner Arkanzasa Asa Hačinson, bivša guvernerka Južne Karoline, ambasadorka SAD u UN Niki Hejli i preduzetnik Vivek Ramsvami.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!