LONDON UVODI CENZURU: Prema predlogu Zakona, vlada odlučuje šta je štetan govor

D. Vujičić

23. 04. 2023. u 16:18

BRITANSKA sekretarka za tehnologiju i nauku Mišel Donelan najavila je planove da ubuduće i zatvorom kažnjava rukovodioce društvenih medija ako ne uspeju da cenzurišu takozvani štetni sadržaj na svojim veb-stranicama. Kako piše "Telegraf", nije baš do kraja jasno da li po tom zakonu vlada treba da odredi šta se smatra previše štetnim za građane da vide ili čuju.

ЛОНДОН УВОДИ ЦЕНЗУРУ: Према предлогу Закона, влада одлучује шта је штетан говор

Foto: Profimedia

Donelanova traži hapšenje govornika u skladu sa britanskim Zakonom o bezbednosti na mreži, drakonskim zakonom o cenzuri koji bi efikasno zabranio end-tu-end enkripciju za privatne korisnike interneta.

Predlog zakona koji stiže od britanskih regulatora za radiodifuziju Ofcom podrazumeva da cenzuriše "sve oblike izražavanja koji šire, podstiču, promovišu ili opravdavaju mržnju" na osnovu različitih progresivnih karakteristika, uključujući transrodnost.

Prema izveštaju "Telegrafa", kompanije će se takođe suočiti sa kaznama do 10 odsto svog globalnog prihoda ako se usude da ignorišu britanske zahteve da preventivno izbrišu ili zamagljuju postove koji krše njen nadolazeći režim cenzure.

Ovaj zakon u Engleskoj je najdirektniji poziv na cenzuru od kako je Hilari Klinton pozvala evropske zemlje da primoraju kompanije društvenih medija da cenzurišu Amerikance. To se zbilo prošle godine pošto je Mask kupio "Tviter". 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!