POJAVILA SE NOVA BANDA KOJA OTAPA BRAVE: Policija sumnja da su provalnici mladi i spretni hemičari

Novosti online

19. 04. 2023. u 20:35

RIMSKA policija užurbano traga za provalničkom bandom koja brave na blindiranim vratima ne razbija, nego otapa moćnom kiselinom.

ПОЈАВИЛА СЕ НОВА БАНДА КОЈА ОТАПА БРАВЕ: Полиција сумња да су провалници млади и спретни хемичари

Foto: EPA

Policijski izvori ne otkrivaju sastav te kiseline, ali kažu da je mnogostruko razornija od sone kiseline (koja rastapa kamenac). Takođe, kažu da se ne nalazi na tržištu nego da ju je neko napravio i naučio da njom rukuje.

Policija smatra da su provalnici mladi i spretni hemičari, možda iz istočne Evrope (ne kažu zašto tako nagađaju), koji su pronašli prikladnu formulu za rastapanje opruga i klipova cilindarskih brava na blindiranim vratima.

A brava je najosetljivije mesto blindiranih vrata: kad se rastope klipovi koji pomiču lateralne poluge, dovoljno je izvijačem otključati čvrste barijere i ući, prenosi „Jutarnji list“.

Slučaj je otkriven na katolički Uskrs: komšinica je primetila da su ulazna vrata susednog stana samo pritvorena, iako je stanarka otišla na izlet. Telefonirala joj je, a vlasnica se vratila navrat-nanos u Rim i otkrila da su vrata naizgled neoštećena, ali da se ne zatvaraju. Iz stana je, međutim, ukradeno sve što je bilo vredno a moglo je da se odnese pod rukom. Uključujući i sadržaj malog sefa.

Osnovana je teza da provalnici odustaju kad vide više od jedne brave. Boje se da bi im trebalo suviše vremena i suviše buke da uđu. Ovaj put provalnici nisu odustali: sredili su obe brave u apsolutnoj tišini, jer kiselina jednostavno - ne lupa.

Provalnici koriste odsutnost stanara. U pomenuti stan je provaljeno na katolički Uskrs, a u neke druge za vreme pravoslavnog Uskrsa. Iako je slučajeva zasad malo, po rimskim medijima širi se panika.

Širi je i rimski „Il Mesađero“, ali i umiruje čitaoce: „Dovoljno je na bravu staviti prikladnu zaštitu.“ Nisu, međutim, objavili kakvu!

BONUS VIDEO: HILjADE FRANCUZA NA ULICAMA I TRGOVIMA: Protesti u Parizu protiv reforme penzionog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)