RAT U UKRAJINI: Odbijen napad VSU kod Starobeljska, vagnerovci napreduju u Bahmutu; Seul šalje 300.000 granata Kijevu(MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti Onlajn

19. 04. 2023. u 07:31 >> 01:16

RAT u Ukrajini – 420. dan. PVO sistem „patriot“ s raketama stigao u Ukrajinu. Osvojene još tri četvrti u Artjomovsku. Ukrajinski dron oštetio zgradu vojnog komesarijata u Brjanskoj oblasti Rusije.

РАТ У УКРАЈИНИ: Одбијен напад ВСУ код Старобељска, вагнеровци напредују у Бахмуту; Сеул шаље 300.000 граната Кијеву(МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Hronika ratnih operacija: Odbijen napad VSU kod Starobeljska, vagnerovci napreduju u Bahmutu (MAPA)


Belgorodska oblast

Ukrajinski dron pokušao je da napadne elektranu u selu Dragunskoe, ali je uništen odmah nakon što je otkriven. Među civilnim stanovništvom nije bilo žrtava.


Region Kursk

U Tetkinu, fabriku šećera Tetkinski pogodile su ukrajinske bespilotne letelice: zgrada je oštećena od detonacije.


Brjanski region

Ukrajinske formacije su koristile bespilotne letelice za udare na vojnu kancelariju u Novozibkovu. Usled napada na zgradi su razbijeni prozori, povređenih nije bilo.

Ilustracija telegram rybar



Smer Starobeljsk

Ukrajinske formacije pokušale su da izvrše kontranapad u šumskom području zapadno od Kremene, ali nisu uspele i bile su prinuđene da se povuku na svoje položaje, izgubivši nekoliko komada opreme.

Oružane snage Ukrajine nastavljaju da pokušavaju da povrate inicijativu u oblasti Červonopopovke i autoputa Svatovo-Kremenaja, a za postizanje ovog cilja u borbu se ubacaju dodatne rezerve.

Foto Tanjug/AP



Soledarski pravac

Jurišni odredi PMC „Vagner“ nastavljaju kretanje u centralnom delu Bahmuta, nakon što su od VSU zauzeli bivšu fabriku konfekcije.

Na lokalitetu u blizini autoputa za Konstantinovku, nastavljaju se borbe u rejonu Stupoček, gde su ukopane ukrajinske formacije.


Donjecki pravac

Žestoke borbe se nastavljaju na zapadu Novobahmutovke u blizini Avdejevskog utvrđenja.

Ukrajinske formacije ponovo su granatirale gradove Donjecke Narodne Republike: u Donjecku i okolnim naseljima povređeni su lokalni stanovnici.

Foto Tanjug/AP



Zaporoški pravac

Na prvoj liniji fronta situacija se nije bitno promenila. VSU vrši borbena izviđanja u pripremi za buduću kontraofanzivu, pokušavajući da pronađe slabe tačke u odbrambenim čvorovima Oružanih snaga RF.


Južni front Hersonski pravac

U južnom sektoru fronta nastavljaju se artiljerijski dueli duž linije dodira: Oružane snage Rusije su nanele udare na Herson i okolinu.

Ukrajinske formacije su pucale na naselja na levoj obali Dnjepra: Kahovku, Tavrijsk i Gornostajevku.

U masovnom minobacačkom napadu na Novu Kahovku jedna osoba je poginula, dve su povređene, a grad je delimično bez struje.


POLITIČKI I DRUGI DOGAĐAJI

Komisija Ministarstva kulture Ukrajine danas je, pod izgovorom „provere tehničkog stanja objekata“, pokušala da zapečati nekoliko objekata na teritoriji Kijevo-pečerske lavre. Parohijani su do sada uspevali da odbrane zgrade, uprkos angažovanju ukrajinskih zvaničnika i jedinica za brzo reagovanje.

U regionu Rovno, jurišnici iz raskolničke OCU u selu Golča pokušavaju da zauzmu crkvu Svetog Nikole tako što će seći brave na vratima. Parohijani pokušavaju da brane hram.

Bugarske vlasti su uvele zabranu uvoza ukrajinskog žita, osim tranzitnog, saopštio je vršilac dužnosti premijera Gilib Donev.

Rumunija takođe razmatra mogućnost preduzimanja restriktivnih mera protiv ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, rekao je premijer Nikolae Čuka.

Prema Fajnenšel tajmsu, na sledećem sastanku ministara odbrane u vojnoj bazi Ramštajn, Ukrajina će tražiti rakete protivvazdušne odbrane zbog predstojeće nestašice ove vrste projektila.

PMC „Vagner“ menja pravac glavnog napada u Bahmutu

Ukrajinski vojni analitičari u večernjem izveštaju dali su sledeće podatke.

-Rusi se koncentrišu na potpunu kontrolu nad železnicom i zaobilazeći grad na bokovima.

Foto: AP/Libkos

-Večeras, u pravcu Bahmuta, glavni napadi Vagnera su na autoputu O-0506.

Drugi dan zaredom su aktivni napadi na put, PMC-ovi imaju određeni napredak na pravcu. Verovatno će i dalje nastojati da napadnu ovaj pravac, jer napad ide direktno na stazu.

-Istočno od sela Hromovo i severoistočno od autoputa O-0506, neprijateljska pešadija vodi aktivna ofanzivna dejstva uz podršku artiljerije“, javlja drugi ukrajinski izvor.

-U samom gradu situacija je i dalje teška, postoje neke nijanse o kojima još niko ne priča, rezimirano je u večernji rezimeu.

 

Uzbuna u Kijevu radi PVO (VIDEO)

Vazdušni cilj pronađen je na nebu iznad Kijevske oblasti, prenosi kijevska OVA.

-Stanovnici Kijevske oblasti! Na nebu je pronađena vazdušna meta. Snage PVO su u pripravnosti. Ostanite u skloništima i pridržavajte se informativne tišine - nemojte snimati i ništa ne objavljivati na mreži, navodi se u poruci.

Vredi napomenuti da su pre objavljivanja uzbune o vazdušnom napadu, stanovnici Kijevske oblasti videli nekoliko svetlih bljeskova na nebu i čuli eksplozije.

KOVA je javila da je bljesak na nebu iznad Kijeva delo PVO.

Kabinet predsednika saopštio je da ne treba brinuti o izbijanju epidemije u Kijevskoj oblasti, jer je to delo PVO.

Sačekajte informacije od Vazduhoplovstva. Biće još detalja“, napisao je Andrij Jermak.

 

 

Nove oznake na oklopnjacima za kontraofnzivu VSU

Na opremi NATO-a primećen je novi taktički znak: VSU ga može upotrebiti u kontraofanzivi.

Strelice sa brojevima pronađene su na američkim borbenim vozilima pešadije Bredli i slovenačkim tenkovima M-55S (T-55) 47. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.

 

GENERALŠTAB ORUŽANIH SNAGA UKRAJINE: Odbijeno više od 40 napada

Komanda oružanih snaga Ukrajine izdala je večernji rezime dešavanja na frontu.

GŠ VSU navodi da su Bahmut i Marjinka, u regionu Donjecka, u epicentru neprijateljstava.

Oružane snage Ukrajine odbile su više od 40 neprijateljskih napada u sledećim pravcima:
Limanski - u oblasti Kremenaja, Bahmutski - u Bahmutu, Avdejevski - u oblastima Avdejevke, Vodjane i Pervomajskog, Marjinski - u oblasti Marjinka i Pobeda, Šahtjorski - u oblasti Ugljedara.

FOTO: AP/Tanjug

Na Volinskom, Poleskom, Severskom, Slobodskom, Kupjanskom, Zaporoškom i Hersonskom pravcu situacija se nije bitno promenila.

Ruska vojska je izvela tri raketna i 37 vazdušnih udara, izvela je 57 napada iz MLRS-a. Od 12 dronova Šahed-136 koje je koristio, 10 je oboreno.

Avijacija Oružanih snaga Ukrajine izvršila je sedam udara.

 

Bitka za put u Bahmut

Na mreži se pojavio snimak bitke za put koji povezuje Bahmut sa kopnom. Snimanje su izveli borci Oružanih snaga Ukrajine iz jedinica „Gonor“ i „Da Vinči vukovi“.

Na snimku možete videti aktivna neprijateljstva - pucnjavu i eksplozije. Pored toga, prikazana je i odbrambena linija utvrđenja ukrajinske vojske.

Ranije smo pisali da je general Aleksandar Sirski rekao da je Rusija u Bahmutu prešla na taktiku „spaljene zemlje“, uništavajući sve važne objekte.

 

 

Hajmarsi i u novom paketu vojne pomoći Kijevu

Novi američki paket vojne pomoći Kijevu uključivaće municiju za višecevne bacače raketa „hajmars“ i artiljerija iz rezervi Pentagona, saopštila je Bela kuća.

Foto printskrin youtube DE Military Update

Uhapšen stanovnik Melitopolja: Sarađivao sa SBU na podsticaj majke iz Kijeva

Policijske službe privele su jednog stanovnika Melitopolja, koji je oružanim formacijama Ukrajine prenosio informacije o lokaciji civilne infrastrukture i jedinica Oružanih snaga Rusije, rekao je novinarima izvor u agencijama za provođenje zakona.

Foto: Printskrin/TV Zvezda

Prema njegovim rečima, on je započeo saradnju sa kijevskim snagama bezbednosti na podsticaj svoje majke koja živi u Kijevu. Svoje reči je argumentovala činjenicom da bi u slučaju odbijanja mogao biti priveden kao „saradnik” prilikom pokušaja da dođe do nje.

 

 

Kijev u NATO? Tek posle sukoba

Zemlje NATO-a će moći da razmišljaju o prijemu Ukrajine u Alijansu tek kada se završe borbena dejstva, izjavio je češki predsednik Petr Pavel posle razgovora sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

 

Putin: Poseta frontu da ne bi odvajao vojnike od njihovih jedinica

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je posetio zonu specijalne vojne operacije kako ne bi odvaja vojnike (oficire) od njihovih jedinica.

-Verovatno znate da sam pre samo jedan dan posetio i Hersonsku oblast i Lugansku (Narodnu Republiku). Tamo ima mnogo pitanja, neću se vraćati na njih. Svrha puta bio je susret sa vojnicima koje nisam želeo da odvajam na duže vreme i na veliku udaljenost od jedinica kojima komanduju. Situacija zahteva da oni budu na terenu, rekao je Putin na sastanku sa članovima ruske vlade.

Foto AP

Putin je u ponedeljak posetio štab grupe snaga „Dnjepar“ na hersonskom pravcu i štab Nacionalne garde „Istok“ u LNR. On je saslušao raporte oficira o situaciji na hersonskom, zaporoškom i luganskom pravcu, a takođe je čestitao vojnicima Uskrs.

 

Isporuka municije iz Južne Koreje u (Nemačku) Ukrajinu

Pre nekoliko danaobjavljeno je da se avioni privatne transportne kompanije Atlas Er koriste za transport artiljerijske municije 155 mm iz Južne Koreje u Ukrajinu u tranzitu preko SAD.

A već 15. aprila poslat je još jedan teret - samo ovoga puta morem. Iz luke Jinhe u Busanu, transportni brod je napustio luku Jinhe u pravcu Nemačke, natovaren granatama za artiljerijska oruđa zapadnog tipa.

vikipedija

Prema rečima kolega sa korejskog kanala @russiannewsinkorean, transportne kompanije su od 31. marta do 14. aprila obezbedile transport granata iz skladišta do luke Đinhe. Dnevno je 20 kamiona nosivosti 18 tona prevozilo oko 5.400 tona municije.

Generalno, do trenutka kada je kontejnerski brod napustio Jinhe, pri izračunavanju približne težine jednog zrna od 40 kg, prevezeno je od 125 do 130 hiljada granata kalibra 155 mm.


Kada će brod stići u Nemačku?

Morski put iz Južne Koreje u Evropu, po pravilu, prolazi kroz Malački moreuz, Indijski okean i Suecki kanal, nakon čega sledi prolaz Sredozemnog mora i Atlantika. U proseku, u zavisnosti od kursa teškog kargo broda, trajanje je od 35 do 45 dana.

S obzirom na ovo, transportni brod natovaren artiljerijskom municijom će u Nemačku stići tek do druge polovine maja.

Ova isporuka izgleda prilično zanimljivo u pozadini curenja američkih tajnih dokumenata. Jedan od dosijea sadržao je detaljan plan transporta municije iz Južne Koreje u Ukrajinu.

Foto Tanjug/AP

Prema ovim dokumentima, prenošenje granata morem trebalo je da počne krajem marta - početkom aprila sa dva kontejnerska broda (prvi je planirano da preveze 129 hiljada, a drugi - 47 hiljada municije).

Sudeći po ovim podacima, procureli fajlovi posebno za Republiku Koreju su veoma verodostojni. A zajedno sa isporukom vojne pomoći vazdušnim putem, ispostavlja se da će iz Seula biti prebačeno 330 hiljada granata 155-mm.

Međutim, u ovom slučaju datumi se ne poklapaju baš i, prema procurelim podacima, granate su već trebalo da budu u Ukrajini do kraja aprila. Međutim, moglo bi doći do elementarnog kašnjenja, zbog čega smo morali da prilagođavamo planove.

 

 

Počela ukrajinska kontraofanziva?

Zamenik ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar izjavila je da su ukrajinske snage počele kontraofanzivu u Donbasu u četiri pravca.

- Ofanziva se odvija u četiri pravca: ka Bahmutu, Marjinki, Avdejevki i Limanu, to je kontraofanziva, kontranapad. To što se sada događa u Bahmutu (Artjomovsku) su takođe aktivna ofanzivna dejstva - rekla je Maljar za TV kanal „Rada“.

Prema njenim tvrdnjama, ukrajinske jedinice napreduju u preostala tri pravca.

Nemačka isporučila Ukrajini drugi sistem PVO „Iris“

Nemačka je isporučila Ukrajini drugi od četiri obećana sistema PVO „Iris-T“, piše list „Špigl“ pozivajući se na neimenovane izvore.

Kako je precizirano, sistem PVO i 16 komada municije stigli su nedavno u Ukrajinu, verovatno 16. aprila. Za sada nije poznato kada će biti isporučena preostala dva sistema, jer tek treba da budu proizvedeni.

Britanski ministar odbrane: Sukob u Ukrajini će se nastaviti i sledeće godine

Sukob u Ukrajini će se nastaviti, najverovatnije, i sledeće godine, izjavio je britanski ministar odbrane Ben Voles.

- Optimistično sam raspoložen i verujem da će Ukrajina sačuvati jaku poziciju. Takođe mislim da moramo biti realistični: neće biti nijednog magičnog trenutka kada Rusija padne - rekao je Volas, a prenosi „Njujork tajms“.

Volas je rekao da veruje u planiranu kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine, ali je dodao da će se sukob nastaviti i tokom sledeće godine.

Ranije je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio da Zapad „podstiče“ Ukrajinu na početak kontraofanzive kako bi opravdao finansijsko i materijalno-tehničko snabdevanje Kijeva.

Žestoke borbe u području Avdejevke

U pravcu Avdejevke vode se žestoke borbe, izjavio je savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Jan Gagin.

- Sa obe strane dejstvuje artiljerija. I protivnik ozbiljno 'grize', pa mi sada intenziviramo napad - rekao je Gagin za televiziju „Rusija 24“.

Kako je dodao, u Avdejevki će se primenjivati isti scenario opkoljavanja kao u Soledaru i Artjomovsku.

Ruski odredi kontrolišu oko 90 odsto Artjomovska

Ruski odredi kontrolišu oko 90 odsto Artjomovska, pitanje zauzimanja grada biće rešeno u najskorije vreme, izjavio je savetnik vršioca dužnosti Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.

+ U svakom slučaju, Artjomovsk će biti zauzet, to je pitanje trenutka. U ovom trenutku smo blizu tome da oko 90 odsto teritorije samog grada bude praktično pod kontrolom naših snaga. Svi putevi su sada pod kontrolom naše artiljerije - rekao je Gagin za televizijski kanal „Rusija 24“.

Prema njegovim rečima, za sada nema usaglašenog povlačenja ukrajinskih snaga iz grada.

- Što se tiče povlačenja, nisam spreman da kažem da se protivnik povlači. Da, ima pokušaja izlaska, izlaze manji odredi, ali to više liči na malo bekstvo - rekao je Gagin.

Zapad ne može brzo da nadomesti Kijevu nedostatak PVO municije

Zapad neće uspeti lako i brzo da nadomesti Kijevu nedostatak municije za sisteme protivvazduhoplovne odbrane ruskog modela, izjavio je britanski general Ričard Berons, koji predvodio komandu združenih snaga od 2013. do 2016. godine.

- Ako se ispostavi da je tačno da PVO Ukrajine, koja se u velikoj meri oslanja na tehniku i municiju ruskog modela, ima problem s nedostatkom municije, Zapad neće moći lako i brzo da zameni taj tip materijala - izjavio je Berons u intervjuu za „Fajnenšel tajms“.

Američki list „Volstrit džurnal“ je ranije preneo, pozivajući se na poverljive dokumente Pentagona koji su „procurili“, da bi zbog nedostatka municije za PVO oko 40 ključnih objekata u Ukrajini moglo da ostane bez zaštite.

Pozicije ruskih snaga u pravcu Avdejevke se poboljšavaju

Pozicije ruskih odreda poboljšane su u pravcu Avdejevke, izjavio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

Avdejevka je dobro utvrđeno naselje u DNR pod kontrolom Kijeva. S njene teritorije ukrajinska vojska granatira četvrti Donjecka. Avdejevka je jedno od glavnih ukrajinskih uporišta u donjeckom pravcu.

Kijev pojačava snage PVO u Donjeckom pravcu

Kijev pojačava snage protivvazduhoplovne odbrane na području naselja Slavjansk, Kramatorsk i Druškovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, koja su pod njegovom kontrolom, rekao je za Sputnjik potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

„U naseljima Slavjansk, Kramatorsk i Druškovka primećeno je povećanje osmatračkih punktova PVO, kao i tehnike i raketnog naoružanja“, rekao je Maročko.
On je precizirao da se koristi uglavnom sovjetska tehnika, ali da ima i zapadnih uređaja. Maročko je dodao da taktičko-tehničke karakteristike tog naoružanja ipak ne omogućavaju Kijevu da u punom obimu zaštiti vazdušni prostor.

U kupjanskom pravcu likvidirane dve ukrajinske diverzantske grupe

U pravcu Kupjanska ruska vojska je tokom proteklog dana otkrila i eliminisala dve grupe ukrajinskih diverzanata, a uništena je i haubica 2S3 „akacija“, saopštio je oficir grupacije „Zapad“ Dmitrij Šepeljavcev za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, ruska artiljerija je sprečila tri pokušaja rotacije odreda ukrajinskih snaga na prvoj liniji fronta u oblasti naselja Oljšana, Timkovka i Tabajevka.

Ukrajinska PVO pogodila civilnu infrastrukturu

Ukrajinska protivvazduhoplovna odbrana je prilikom pokušaja da odbije ruske napade na vojne objekte svojim raketama S-300 pogodila civilnu infrastrukturu Snigirevskog rejona. Porušena je škola u selu Vasiljevka, ali Kijev sada pokušava da prenese krivicu za to na Oružane snage Rusije, izjavio je šef ruske administracije Snigirevskog rejona Hersonske oblasti Jurij Barbašov.

Ukrajinska vojska intenzivno granatira Novu Kahovku

Ukrajinska vojska je rano jutros počela intenzivno da granatira Novu Kahovku u Hersonskoj oblasti, vlasti grada su pozvale stanovnike da ostanu u skloništima. Osim toga, pojačana su i granatiranja naselja i sela u Zaporoškoj oblasti. Ima ranjenih.

Lekari i vatrogasci ne mogu da reaguju jer su granatirane i vatrogasna stanica i ambulanta Prve pomoći.

Član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov je Sputnjiku izjavio da su Oružane snage Ukrajine aktivirale granatiranje naselja koja se nalaze u zoni fronta u Zaporoškoj oblasti i dodao da ukrajinska vojska nastavlja da grupiše vojsku i oklopnu tehniku duž granica Zaporoške oblasti.

Pušilin u Kijevu

Kijev poziva ambasadora zemlje u Belorusiji Igora Kizima „na konsultacije“ zbog sastanka predsednika Republike Aleksandra Lukašenka sa vršiocem dužnosti šefa DNR Denisom Pušilinom, objavljeno je na sajtu ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine izdalo je „osudu” sastanka, nazvavši ga „još jednim i eklatantnim neprijateljskim činom” Minska. S tim u vezi, Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine odlučilo je da pozove ukrajinskog ambasadora u Republici Belorusiji Igora Kizima na konsultacije, navodi se u saopštenju ministarstva. Zvanični sastanak Lukašenka i Pušilina održan je u utorak u Minsku. Predsednik Belorusije ponudio je vršiocu dužnosti šefa DNR pomoć u obnavljanju i normalizaciji života u republici.

Pušilin je zauzvrat ukazao na potrebu da se sada postave temelji za razvoj republike, što će se otkriti nakon završetka specijalne vojne operacije, zahvalivši Lukašenku na pozivu da poseti Belorusiju.

Civili odbili evakuaciju u Artjomovsku

Civili u Artjomovsku odbili su da se evakuišu na stranu grada pod kontrolom Kijeva i ostali su da čekaju ruske snage, rekao je borac Vagnerove grupe.

- Dva dečaka, jedan – šest, drugi – osam, po mom mišljenju. Sedeli smo sa roditeljima u privatnom sektoru, dolazili su im i Ukrajinci, hteli su da ih evakuišu na svoju stranu, ali su odbili i samo sedeli. Čekaju nas - rekao je on. Borci grupe, prema rečima izvora, nastavljaju da evakuišu civile iz Artjomovska na bezbedno mesto, pre neki dan su izveli osmoro ljudi, od kojih su dvoje dece.

Borac je takođe naglasio da ljudi često traže da evakuišu svoje ljubimce sa njima.

- Tražili su i da psa pustimo iz kuće, to ćemo svakako uraditi. To su ljudi - više brinu za svoje ljubimce nego za sebe - rekao je on.

Artjomovsk (u Ukrajini je zvanično usvojena prerevolucionarna verzija imena grada Bahmut) se nalazi severno od velikog grada Gorlovke. To je važno transportno čvorište za snabdevanje ukrajinske grupe trupa u Donbasu. Više od šest meseci vode se žestoke borbe van grada.

SAD zapretile Rusima zbog "svoje" nuklearke - Zaporožje

Ministarstvo pravde SAD pozvalo je Rusiju da „ne dira“ „američku“ nuklearnu tehnologiju u nuklearnoj elektrani Zaporožje, prenosi Si-En-En. Kanal je primio pismo od 17. marta 2023. od šefa odeljenja za politiku neširenja američkog Ministarstva energetike Andrea Ferkilea upućeno generalnom direktoru državne korporacije Rosatom Alekseju Lihačovu. U njemu se navodi da nuklearka u Energodaru „sadrži nuklearne tehničke podatke američkog porekla, čiji izvoz kontroliše vlada Sjedinjenih Država“.

Sjedinjene Države su, prema kanalu, pozvale Rusiju „da ne dira“ ove „nuklearne tehnologije“. Ne precizira, međutim, o čemu se tačno radi.

NPP Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara. Ovo je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i instalisanoj snazi - elektrana ima šest blokova snage po 1 gigavat. Od marta prošle godine je pod zaštitom ruske vojske. Ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da je ovaj korak opravdan kako bi se sprečilo curenje nuklearnih i radioaktivnih materijala.

Ukrajinska vojska nastavlja da redovno granatira Energodar i teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje u blizini grada. Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da kijevski režim pokušava da stvori privid pretnje nuklearnom katastrofom nastavljajući da namerno udara na stanicu. Međunarodna agencija za atomsku energiju je više puta pozivala na stvaranje bezbednosnih zona oko ZNPP.

 

"Ruski Herson" pronašao "Divljeg"

Jedan od narednih ciljeva proruske podzemne organizacije „Ruski Herson“ bio je komandant jedinice Oružanih snaga Ukrajine sa pozivnim znakom „Divlji“, njemu se već ušlo u trag, njegovo mesto stanovanja, sredstva i rute kretanja su utvrđene. Ranije je podzemlje, prema njegovim rečima, izvelo niz uspešnih operacija, posebno prenošenje koordinata ruskoj vojsci, što je rezultiralo uništenjem tehnike i ljudstva ukrajinskih trupa.

 

- „Ruski Herson“ će nastaviti da radi, i to ne samo za prenos podataka našoj vojsci. Za početak smo ušli u trag jednom od nacističkih komandanata sa pozivnim znakom „Divlji“. Znamo gde živi, šta i gde obično jaše. On je naša sledeća meta. Ako pokuša da se preruši, onda uzalud – nećemo ga izgubiti iz vida. A ako uspe da izađe iz Hersona, mi ćemo se pozdraviti sa nekim iz njegove pratnje - rekao je podzemni radnik.

Stvaranje podzemne organizacije „Ruski Herson” njeni članovi su najavili početkom aprila.

Bahmut i dalje epicentar

Bahmut je i dalje epicentar borbi. Ukrajinski zvaničnici tvrde da je situacija u gradu pod kontrolom, dok ruski kažu da su njihove snage preuzele kontrolu nad skoro 90 odsto delova Bahmuta.

Zelenski posetio snage u Avdijivki

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, u međuvremenu, posetio je ukrajinske snage u gradu Avdijivka u Donjeckoj oblasti, a ruski predsednik Vladimir Putin po prvi put Lugansku i Hersonsku oblast. 

Doživotni zatvor za izdaju

Ruska Državna duma, takođe, usvojila je nacrt zakona kojim je predviđena kazna doživotnog zatvora za izdaju. Američki novinar Evan Gerškovič, uhapšen u Rusiji zbog optužbi za špijunažu, ostaće u pritvoru do kraja maja, odlučio je moskovski sud.

Za to vreme, prva potpredsednica ukrajinske Vlade Julija Sviridenko upozorila je da postoji pretnja da izvoz žitarica crnomorskom rutom uskoro bude obustavljen.

BONUS VIDEO: ZELENSKI NA LINIJI FRONTA - Predsednik Ukrajine posetio vojnike u Bahmutu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)