UPOZORENJE NEMAČKOG GENERALA: Berlin obećao jednu diviziju NATO alijansi, sada imaju veliki problem

Novosti online

11. 04. 2023. u 12:06

INSPEKTOR kopnenih snaga Nemačke, general-potpukovnik Alfons Majs, obavestio je rukovodstvo Bundesvera da Nemačka sada nije u stanju da u potpunosti ispuni svoje obaveze u NATO-u, a borbena gotovost divizije, koju je zemlja obećala da će staviti na raspolaganje alijansi do 2025. godine, biće "ograničena", objavio je list Bild.

УПОЗОРЕЊЕ НЕМАЧКОГ ГЕНЕРАЛА: Берлин обећао једну дивизију НАТО алијанси, сада имају велики проблем

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prema pisanju lista, Majs je početkom marta poslao izveštaj u kojem je opisao probleme u kopnenim snagama generalnom inspektoru Bundesvera (to mesto sada zauzima Karsten Brojer).

U njemu je general posebno primetio da bi borbena gotovost svih kopnenih snaga Nemačke mogla da se smanji zbog "kontinuiranog nedovoljnog finansiranja" i pružanja vojne pomoći Ukrajini, zbog čega se nemačka vojska odriče opreme.

Nemačka je obećala da će potpuno opremljenu diviziju (oko 16,5 hiljada vojnika) prebaciti u NATO do 2025. godine. Kadrovski, popunjena je sa 79 odsto, ali nedostaje vojna oprema.

- Čak i ako se sada pozabavimo rezervama svih kopnenih snaga, imamo na raspolaganju manje od 60% neophodne opreme - piše u izveštaju.

General je takođe ukazao na probleme sa kupovinom novih radio-aparata radi zamene zastarelih uređaja. O izdvajanju sredstava za ove namene još se raspravlja u odboru za budžet Bundestaga.

- Uprkos svim naporima, borbena sposobnost divizije do 2025. godine može biti samo ograničena - naveo je Majs.

On je istakao da ukoliko se situacija ne popravi, vojska "neće moći da izdrži borbe visokog intenziteta".

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE - Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini