STIDLJIVO NESLAGANJE: Pojavili se prvi disonantni tonovi u francuskoj vlasti

Pojavili su se prvi značajniji disonantni tonovi u francuskoj vlasti povodom aktuelne pobune protiv penzijske reforme, i šire, načina na koji predsednik Emanuel Makron i premijerka Elizabet Born vladaju. Bornova je između ostalog poručila da "ne treba poniziti sindikate". Ovo razdvajanje linija, između odlučnosti predsednika, i prvih pomirljivijih tonova od strane premijerke, veoma je loše protumačeno u okruženju šefa države koji se nalazio u zvaničnoj poseti Kini. Ubrzo su stigli demanti, ali je jasno da diskurs, ipak, nije identičan.

СТИДЉИВО НЕСЛАГАЊЕ: Појавили се први дисонантни тонови у француској власти

Foto: Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

- Potrebno je mirovanje. Zemlji treba mir. Sindikati ne smeju da izađu iz ovoga poniženi. Treba da se poštuje period oporavka – rekla je između ostalog premijerka.

Predsednikovo okruženje je odmah reagovalo s razdaljine od osam hiljada kilometara, naglasivši da Makron koordinira akcije s Bornovom, i da je pravac dat predsednikovim nedavnim govorom kada je od premijerke zatražio da primi predstavnike sindikata i radi na pravljenju agende za mesece koji slede. Makron je tada zatražio od premijerke i da radi na širenju koalicionih veza.

- Pre nego što se traže saveznici za izglasavanje zakona, važno je istaći kuda želimo da idemo. Treba vratiti smisao i dah akciji. Nisam tu samo da bih upravljala državom – poručila je juče Bornova.

Sindikalni lider Loran Berže primećuje prve znake približavanja od strane primijerke s kojom je pre neki dan razgovor s predstavnicima sindikata doživeo fijasko. Iz vlasti optužuju opoziciju i neke medije da pokušavaju da posvađaju predsednika i premijerku.

- Premijerka i predsednik su na potpuno istoj liniji, smirivanja i napredovanja. Nema apsolutno nikakve distance – istakao je portparol Vlade Olivije Veran.

Oglasila se, naknadno, i premijerka:

- Redovno se konsultujem s predsednikom. Delimo istu analizu, potrebni su smirivanje situacije u zemlji i brz odgovor, i po tom pitanju se apsolutno slažemo.

Oboje, za sada, ne odustaju od reforme koja je izvela milione ljudi na ulice. Makronova popularnost pala je na niskih 25 odsto, dok Bornovu podržava još manji deo nacije, svega 22 odsto.

PUMPE PRESUŠUJU

PRED ovdašnji katolički uskrs situacija sa snabdevanjem pumpi benzinom se komplikuje. U zemlji 1.265 pumpi ima delimičnih problema, a 148 je potpuno "presušilo". Naročito je napeto u Parizu, gde zbog štrajka dela rafinerija, oko četvrtina pumpi nema redovno snabdevanje, dok je situacija još gora u predgrađima, gde bar jedna vrsta goriva nedostaje na 30 do 40 odsto pumpi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)