KINA MOŽE DA VRATI MIR U UKRAJINU: Francuski predsednik Makron u Pekingu razgovarao sa kineskim šefom države Sijem Đinpingom

- ZNAM da mogu da računam na vas da Rusiju dozovete pameti i da sve dovedete za pregovarački sto.

КИНА МОЖЕ ДА ВРАТИ МИР У УКРАЈИНУ: Француски председник Макрон у Пекингу разговарао са кинеским шефом државе Сијем Ђинпингом

Foto: Profimedia

To je u četvrtak u Pekingu, gde se nalazi u trodnevnoj poseti, francuski predsednik Emanuel Makron poručio svom domaćinu, kineskom šefu države Siju Đinpingu koji je visokog gosta iz Pariza dočekao uz najviše počasti, na širokom crvenom tepihu, uz postrojenu gardu i intoniranje "Marseljeze".

- Znam koliko ste privrženi poštovanju Povelje UN, striktnom poštovanju važećih tekstova u nuklearnoj oblasti i svemu onome što omogućuje mir i stabilnost na planeti – rekao je Makron.

Francuski predsednik je naglasio da je "ruska agresija na Ukrajinu nanela udarac toj stabilnosti."

- Imamo obavezu da pronađemo dugoročni mir, mir koji poštuje međunarodno priznate granice i koji izbegava bilo kakvu vrstu eskalacije. Verujem da je to važno pitanje za Kinu, kao što je za Francusku i Evropu – kazao je francuski šef države.

Emanuel Makron je ocenio da Peking može da igra glavnu ulogu u pronalasku puta mira u Ukrajini. Kineski predsednik nije direktno odgovorio, ali je pozdravio veze s Francuskom u svetu koji se, kako je naglaslio, nalazi u dubokim i istorijskim promenama.

Istaknuto je i da se dvojica lidera protive korišćenju nuklearnog naoružanja. Što se tiče Ukrajine, Makron je dodao i da je potreban što brži povratak razgovora da bi se izgradio dugotrajni mir, ali i dodao:

- Ne želimo samo kraj konflikta, već i poštovanje celokupne teritorije Ukrajine.

Tokom posete, Makron je razgovarao sa više visokih zvaničnika, uključujući i sa premijerom Lijem Ćijangom, sa kojim se susrela i predsednica EK Ursula fon der Lajen. Ona je preko tvitera poslala poruku da je sa premijerom razgovarala o "načinu kako da se uravnoteži trgovina" između EU i Kine. Istovremeno, potpisan je sporazum o udvostručavanju proizvodnje aviona tipa "Erbas A320" u Kini.  

Tokom popodneva, Makron i Fon der Lajen su imali zakazan trilateralni sastanak s domaćinom Sijem Đinpingom, posle čega su bili pozvani na državničku večeru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (8)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024