ORBAN NIKAD DIREKTNIJI: "Moldavija bi trebalo da ponovo postane deo Rumunije"

Đ.G.

28. 03. 2023. u 14:43

MOLDAVIJA bi ponovo trebalo da postane deo Rumunije, pošto milion građana Moldavije ima i rumunsko državljanstvo, izjavio je u etru bivši rumunski premijer Ludovik Orban.

ОРБАН НИКАД ДИРЕКТНИЈИ: Молдавија би требало да поново постане део Румуније

Foto: Profimedia

- Postoji više nego jaka veza između Rumunije i Moldavije, uključujući i sa pravne tačke gledišta. Oko milion građana Moldavije ima i rumunsko državljanstvo... Ja sam osoba koja smatra da je to normalno i prirodno za sadašnju Moldaviju da ponovo postane deo Rumunije -rekao je Orban na TV kanalu Moldova 1.

Prema njegovim rečima, zemlje su postigle približavanje, posebno nakon što su moldavske vlasti priznale rumunski kao državni jezik. Orban takođe napominje da Kišinjev dobija podršku od Rumunije u oblasti energetike i ekonomije.

Parlamenti Moldavije i Rumunije su prošle godine prvi put održali zajednički sastanak. Pre toga su se vlade dve zemlje više puta sastajale, formirane su zajedničke komisije i radne grupe u mnogim oblastima. Do kraja godine u Bukureštu će se održati novi sastanak zakonodavnih tela dve zemlje. Prema mišljenju lokalnih analitičara, napetost u odnosima sa Ruskom Federacijom zbog sukoba u Ukrajini doprinosi zbližavanju Kišinjeva i Bukurešta.

Rumunija je 1918. godine poslala trupe na teritoriju Moldavije, povlačeći granicu duž reke Dnjestar (isključujući teritoriju današnjeg Pridnjestrovlja). Savet teritorije, stvoren u Kišinjevu, glasao je za ujedinjenje sa susednom državom. Od juna 1940. godine teritorija moderne Moldavije nije u sastavu Rumunije. Na teritoriji obe zemlje postoje pristalice ideje „unionizma“, odnosno ujedinjenja Rumunije i Moldavije eliminisanjem ove druge kao posebne države, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: POTRAGA ZA TROJICOM NESTALIH U DUNAVU I DALjE TRAJE - Apel porodice građanima da pomognu tokom vikenda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili