"KAO I OBIČNO..." Poljanski tvrdi da je Zapad izvršio veliki pritisak pred glasanje u Savetu bezbednosti UN

Srna

28. 03. 2023. u 11:11

ZAPADNE zemlje su, kao i obično, izvršile veliki pritisak na članice Saveta bezbednosti UN pred glasanje o ruskom nacrtu rezolucije kojim se poziva na istragu o sabotaži gasovoda "Severnog toka" koju bi predvodile Ujedinjene nacije, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

КАО И ОБИЧНО... Пољански тврди да је Запад извршио велики притисак пред гласање у Савету безбедности УН

Foto Tanug/AP

- Kao i obično, naši bivši zapadni partneri izvršili su veliki pritisak. Oni jasno stavljaju do znanja da nisu zainteresovani za glas koji bi podržao racionalan stav - rekao je Poljanski za "Sputnjik".

On je, međutim, naglasio da je pritisak Saveta bezbednosti UN, ipak, pozitivan znak, jer pokazuje da postoji želja za brzom i transparentnom istragom o sabotaži "Severnog toka".

Poljanski smatra da su predstavnici mnogih članica koji su govorili "apsolutno jasno" izneli svoj stav da podržavaju transparentnu i brzu istragu, te da je poslato dosta signala vlastima Danske, Švedske i Nemačke da završe tu istragu i obaveste Savet bezbednosti o konkretnim rezultatima.

- Prisutna je vrsta pritiska ovog dela članica koji je bio suzdržan, ali su one svejedno potvrdile da je neophodno da se brže nastavi dalje i da se razjasni dosta detalja. Mislim da je to pozitivan rezultat našeg glasanja - istakao je Poljanski.

Savet bezbednosti UN nije juče usvojio ruski predlog rezolucije, koji su podržali samo Kina, Rusija i Brazil, dok su ostali bili suzdržani.

Novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Sejmor Herš, koji je napisao niz članaka o tome kako su SAD odgovorne za eksplozije na gasovodima "Severnog toka", izjavio je za "Sputnjik" da nije iznenađen time što Savet bezbednosti UN nije usvojio pomenuti predlog rezolucije.

Podvodne eksplozije dogodile su se na tri od četiri linije "Severnog toka jedan" i "Severnog toka dva", gasovoda koji su izgrađeni za protok 110 milijardi metara kubnih ruskog gasa u Evropu godišnje.

BONUS VIDEO: ZELENSKI NA LINIJI FRONTA: Predsednik Ukrajine posetio vojnike u Bahmutu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi