KAMALA HARIS KREĆE U AFRIČKU TURNEJU: Tri zemlje u fokusu, tema i rat u Ukrajini

Tanjug

26. 03. 2023. u 09:43

Američka potpredsednica Kamala Haris pokušaće da produbi i preoblikuje odnose SAD sa više afričkih zemalja tokom jednonedeljne turneje koju započinje danas, prenosi AP.

КАМАЛА ХАРИС КРЕЋЕ У АФРИЧКУ ТУРНЕЈУ: Три земље у фокусу, тема и рат у Украјини

Foto Tanjug/AP

Pre Haris je više zvaničnika SAD od početka godine posetilo "crni kontinent" u pokušaju Vašingtona da parira rastućem uticaju Kine i Rusije, navodi američka agencija.

Haris planira da poseti Ganu, Tanzaniju i Zambiju, fokusirajući se na ekonomski razvoj, klimatske promene, bezbednost hrane i veliki procenat mlade populacije u ovim državama.

- Unapređenje demokratije, inkluzivni ekonomski rast i digitalni razvoj, bezbednost u snabdevanju hranom i posledice neizazvanog ruskog rata u Ukrajini - navedene su među ključnim temama razgovora Haris sa liderima ovih zemalja.

U Africi, Haris će biti dodatno “pod lupom” kao prva Afroamerikanka i prva žena potpredsednik SAD.

Prošlog meseca Afriku su posetile prva dama SAD Džil Bajden, koja je bila u Namibiji i Keniji, dok je Dženet Jelen, američka ministarka finansija, boravila u Senegalu, Južnoafričkoj Republici i Zambiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je poklapanje eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji sa protestima u Beogradu „očigledan pritisak“ na srpsko rukovodstvo i da je „cilj Zapada promena politike Srbije“.

03. 06. 2023. u 15:03

Komentari (2)

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!