NATO TRAŽI MILITARIZACIJU EVROPE: Generalni sekretar Alijanse zahteva od članica dugu vojnu pomoć Ukrajini

A.V.V.

24. 03. 2023. u 08:00

SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i druge zapadne zemlje moraju da budu spremne da još dugo podrže Ukrajinu oružjem, municijom i rezervnim delovima. Članice NATO-a bi na sledećem samitu u Vilnjusu, prestonici Litvanije, trebalo da se slože da troše minimum dva posto BDP na odbranu.

НАТО ТРАЖИ МИЛИТАРИЗАЦИЈУ ЕВРОПЕ: Генерални секретар Алијансе захтева од чланица дугу војну помоћ Украјини

FOTO: AP/Tanjug

Ovo je, za britanski "Gardijan", poručio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Nameru za novom militarizacijom Evrope šef Severnoatlantske alijanse je obrazložio rečima da je ruski predsednik Vladmir Putin "uključen u rat iscrpljivanja" i da nema nameru za uspostavljenje mira u Ukrajini, pa bi zato Zapad morao da se pripremi za isporuku vojne pomoći Kijevu "još dugo".

Dok, s jedne strane, Stoltenberg odlučno upozorava Peking da ne isporučuje Rusiji oružje i time iskaže podršku strani u sukobu, Stoltenberg najavljuje dugotrajne runde naoružavanja Ukrajine, uz milion granata koje joj isporučuju članice Evropske unije.

Prema godišnjem izveštaju NATO-a, samo sedam od 30 država članica - SAD, Velika Britanija, Poljska, Grčka i baltičke zemlje - ispunilo je cilj potrošnje za odbranu od dva odsto BDP-a 2022. godine. Francuska sa 1,89 odsto i Nemačka na 1,49 odsto su u padu, iako su se obe obavezale na povećanje, prenosi "Gardijan".

- Žestoke borbe u Bahmutu na istoku Ukrajine pokazuju da je Rusija spremna da ubaci hiljade i hiljade vojnika, da položi mnogo žrtava za minimalne dobitke. Predsednik Putin ne planira mir, već još rata. Rusija povećava vojnu industrijsku proizvodnju i dopire do autoritarnih režima Irana, Severne Koreje i drugih u pokušaju da nabavi još oružja - naveo je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO istakao je da se radi o industrijskim kapacitetima za održavanje podrške, dodavši da su sukobi toliko intenzivni da ukrajinska upotreba artiljerijskih granata iznosi od 4.000 do 7.000 dnevno, u odnosu na ruskih 20.000, što je, kako ističe, više od zapadne proizvodnje.

- Stopa potrošnje municije veća je od trenutne stope proizvodnje, iako novi ugovori ukazuju da se to menja - zaključuje Stoltenberg.

VOJNI FOND U HOLANDIJI

DA je NATO odlučan da podigne militarizaciju u Evropi na viši nivo pokazuje i najava da će novi fond Alijanse težak 1,1 milijardu dolara, namenjen ulaganjima u evropske startap kompanije za razvijanje tehnologije i aplikacija sa mogućim vojnim ili odbrambenim namenama biti - u Holandiji. Prema holandskom ministarstvu ekonomije, fond će biti pokrenut tokom godišnjeg samita NATO u julu, da olakša startapovima put do kapitala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024