O ČEMU SU RAZGOVARALI PUTIN I SI? Ceo svet priča o ukrajinskom mirovnom planu, a sada se oglasio Kremlj

Novosti online

22. 03. 2023. u 11:16

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin nije razgovarao sa liderom Kine Si Đinpingom o ukrajinskom mirovnom planu, već su razmenili mišljenja o kineskoj inicijativi za rešavanje konflikta u Ukrajini, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

О ЧЕМУ СУ РАЗГОВАРАЛИ ПУТИН И СИ? Цео свет прича о украјинском мировном плану, а сада се огласио Кремљ

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Ne, nije razgovarano o ukrajinskom mirovnom planu. Razmenjena su mišljenja o odredbama koje sadrži kineski mirovni plan. Predsednik Putin je sam o tome govorio - odgovorio je Peskov.

Upitan da prokomentariše navode medija koji su saopštili da se predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski požalio što Kina nije odgovorila na mirovni plan koji je predložio Kijev, Peskov je ocenio da se to pitanje „pre tiče bilateralnih odnosa Kine i Ukrajine“.

Prema pisanju Rojtersa, tokom zajedničke pres-konferencije sa premijerom Japana Fumiom Kišidom Zelenski je rekao da mu kineske vlasti nisu odgovorile na predlog da se pridruže ukrajinskom mirovnom planu. Zelenski je ranije rekao da Kijev ima svoj „plan za postizanje mira“ koji se sastoji od 10 tačaka. Među njima su osiguravanje nuklearne, prehrambene i energetske bezbednosti, razmena zarobljenika po formuli „svi za sve“, obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, „povlačenje ruskih snaga“, prekid borbenih dejstava. Rusija je poručila da plan Zelenskog nije prihvatljiv za Moskvu.

Portparol Kremlja takođe je ocenio da je reakcija kolektivnog Zapada na posetu kineskog lidera Moskvi, kao i obično, bila neprijateljska.

- Što se tiče reakcije zemalja kolektivnog Zapada, ni za koga nije tajna da je po skoro svim pitanjima ta reakcija neprijateljska. Ni izveštavanje o ovoj važnoj poseti nije izuzetak - rekao je Peskov.

Međutim, kako je dodao, reakcija Zapada nije glavna stvar.

- Glavni su rezultati sastanka koji je održan i rezultati te državne posete - poručio je Peskov.

Peskov je posavetovao da se detaljno prouče zajedničke izjave predsednika Rusije i Kine kako bi se bolje razumeli rezultati sastanka u Moskvi.

- Razgovori su bili veoma, veoma sadržajni. Radi dodatne analize, kao i razumevanja atmosfere i rezultata pregovora veoma je važno detaljno se upoznati sa tekstom dve deklaracije koje su potpisali lideri država - rekao je portparol Kremlja.

Po njegovim rečima, posebno je važna deklaracija koja se odnosi na dalje produbljivanje odnosa između dve zemlje.

- Ona sadrži zajedničko viđenje sadašnjosti i perspektiva naših bilateralnih odnosa, naš zajednički stav prema svetskim procesima, procesima, procesima transformacije međunarodnih odnosa. Izuzetno važan dokument - istakao je Peskov, prenosi Sputnjik.

Predsednik Kine Si Đinping boravio je u radnoj poseti Rusiji od 20. do 22. marta. To je njegovo prvo putovanje u inostranstvo nakon što je treći put izabran za lidera Kine. Si je po dolasku u Moskvu rekao da su Peking i Moskva pouzdani partneri, te da je u svetu koji je daleko od mirnog Kina spremna da sa Rusijom odlučno štiti međunarodno pravo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije