IZRAEL TESTIRA NAORUŽANJE U UKRRAJINI: IDF šalje ometače protiv ruskih bespilotnih letelica Šahed Kijevu

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

21. 03. 2023. u 18:48

IZRAELSKE vlasti odobrile su izvozne dozvole za moguću prodaju Ukrajini. Reč je o izraelskim sistemima za ometanje iranskih dronova Šahed.

ИЗРАЕЛ ТЕСТИРА НАОРУЖАЊЕ У УКРРАЈИНИ:  ИДФ шаље ометаче против руских беспилотних летелица Шахед Кијеву

Shahed - 136 Foto MO Irana

Ruska vojska široko koristi bespilotne letelice Šahed. Moguću prodaju izvestio je Akios pozivajući se na anonimne izraelske i ukrajinske zvaničnike.

Kako je istaknuto, ovo je izvesno prilagođavanje politike Izraela prema Ukrajini. Izraelske vlasti još uvek ne nameravaju da snabdevaju Kijev smrtonosnim oružjem.

Tel Aviv ima glavni razlog da ne prebaci oružje Ukrajini. To je njeno oklevanje da zaoštrava odnose sa Rusijom zbog izraelskih akcija u Siriji. Moskva ima značajan uticaj u Siriji. Ali Rusija i dalje toleriše izraelske vojne operacije tamo.

Odobrenje dozvole za izvoz sistema protiv bespilotnih letelica ne znači promenu naše politike, pošto su ovi sistemi odbrambene prirode. Njihova upotreba ne uključuje vođenje vatre, usled čega bi ruski vojnici mogli da budu povređeni, objasnio je izraelski zvaničnik, koga je citirao Aksios.


ODLUKA JE DONETA U FEBRUARU

Odobrenje izvoznih dozvola od strane izraelskog ministra odbrane Joava Galanta i izraelskog ministra spoljnih poslova Eli Koena obavljeno je sredinom februara kada su vlasti u Tel Avivu izvršile reviziju politike zemlje prema ratu u Ukrajini, koju je naredio premijer Benjamin Netanijahu. Koen je o ovoj odluci obavestio ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog 16. februara, kada je boravio u poseti Kijevu.

Odobrene su dozvole za dve izraelske kompanije – Elbit i Rafael, koje proizvode sisteme protiv bespilotnih letelica. Izrael je nedavno posetila delegacija ukrajinskog Ministarstva odbrane po ovom pitanju, ali bilateralni sporazum o prodaji još nije zaključen, navodi se na sajtu.

Aksios je objasnio da izraelski sistemi, sa dometom od oko 40 km, koriste tehnike elektronskog ratovanja da ometaju i obaraju neprijateljske bespilotne letelice. Mogu se nalaziti u blizini elektrana ili drugih kritičnih infrastrukturnih objekata.


IZRAEL TO ŽELI DA TESTIRA

U neformalnim razgovorima, izraelski zvaničnici su priznali da je jedan od razloga zašto je Tel Aviv odobrio dozvole bio mogući test kako se izraelski odbrambeni sistemi nose sa suprotstavljanjem iranskim bespilotnim letelicama, dodaje američki portal.

U avgustu 2022. Rusija je počela da kupuje dronove kamikaze od Irana, čija je masovna upotreba na ratištu u Ukrajini počela u septembru. Bespilotne letelice, uglavnom mašine Šahed-136, koriste se za udare na civilne objekte i objekte kritične infrastrukture na gotovo čitavoj teritoriji zemlje. Vlada u Teheranu je dosledno poricala da snabdeva Moskvu svojim bespilotnim letelicama.

BONUS VIDEO - BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE: Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...