ŠTA PIŠU STRANI MEDIJI O SASTANKU PUTINA I SIJA? Oči celog sveta uprte u ruskog i kineskog predsednika

Novosti onlajn

21. 03. 2023. u 09:40

STRANI mediji, kako zapadni, tako i kineski, veliku pažnju su posvetili poseti kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi. Svi se slažu da će od ove posete zavisiti kako će se dalje odvijati ukrajinska kriza.

ШТА ПИШУ СТРАНИ МЕДИЈИ О САСТАНКУ ПУТИНА И СИЈА? Очи целог света упрте у руског и кинеског председника

Foto: Profimedia

Global tajms (Global Times)

Topla dobrodošlica ruskog društva i rukovodstva, kao i supervisoka pažnja međunarodne zajednice, ukazuju da je poseta kineskog lidera važan diplomatski događaj. Ima razloga da se veruje da će poseta odnose između zemalja, koji su već na istorijskom vrhuncu, podići na još viši nivo.

Vašington post (Washington Post)

Poseta je dugo očekivana i predstavlja simboličan zajednički stav protiv SAD i njihovih zapadnih saveznika. Dolazak kineskog lidera označio je produbljivanje saveza Kine i Rusije, a postao je i lični trijumf Putina.

Fajnenšal tajms (Financial Times)

Poseta Si Đinpinga je demonstracija privrženosti kineskog lidera ruskom predsedniku. Istovremeno, mogući poziv kineskog predsednika Zelenskom posle sastanka sa Putinom bi mogao da ukaže na to da to prijateljstvo ima i neka ograničenja.

Saut Čajna morning post (South China Morning Post)

Državna poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Rusiji trebalo bi da pošalje signal o neuspehu napora Zapada da izoluje Rusiju i Kinu.

List ističe skepticizam Sjedinjenih Država i njihovih saveznika u pogledu posredničke uloge Pekinga u ukrajinskom sukobu zbog činjenice da se Kina, po njihovom mišljenju, „teško može nazvati neutralnom stranom, s obzirom na njenu podršku Ruskoj Federaciji".

Istovremeno, autor naglašava da uspeh kineskih diplomata u procesu obnavljanja diplomatskih odnosa između Irana i Saudijske Arabije može pomoći jačanju reputacije Pekinga kao posrednika.

Politiko (Politico)

Vladimir Zelenski lako može da kritikuje Mađarsku i Nemačku zbog veza sa Rusijom, ali ne želi da naljuti kineskog lidera Si Đinpinga takvim izjavama. List napominje da Kijev ima dobre razloge da ne kritikuje Kinu – da bi je zadržao „u igri” kao investitora, trgovinskog partnera i potencijalnog posrednika.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

SEVERNA KOREJA LANSIRALA DVE BALISTIČKE RAKETE: Odgovor na manevre SAD i Južne Koreje (fotografije)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!