BURA U VATIKANU: Papa Franja odlučan da priča o grehu prethodnika i sveštenika

J. Kerbler

19. 03. 2023. u 17:26

TAČNO deset godina kako je argentinski kardinal Bergoljo postao papa Vatikan potresa afera za aferom. Najnoviju je izazvala knjiga Eke Overbek "Najveći greh" u kojoj se tvrdi da je bivši papa Jovan Pavle Drugi dok je bio nadbiskup u Krakovu znao i prikrivao pedofilske skandale sveštenika.

БУРА У ВАТИКАНУ: Папа Фрања одлучан да прича о греху претходника и свештеника

Foto: AP

Do detalja su opisani slučajevi pedofilije, a izvor su bili tajni spisi poljske komunističke službe i svedočanstva žrtava sveštenika.

- Papa, koji je u međuvremenu proglašen svetim, znao je sve što se događalo, prikrivao je seksualne zločine i štitio napasnike, premeštajući ih u druge crkve kako ne bi bili otkriveni - navodi se pored ostalog u knjizi.

Ali, to nije sve. Dokaza da je Jovan Pavle Drugi, koji je igrao aktivnu ulogu u rušenju komunizma, bio finansiran od italijanske mafije, a novac slao poljskoj "Solidarnosti" i Leh Valensi sve je više. Rezultat je to sveobuhvatne istrage oko slučaja misterioznog nestanka devojke Emanuele Orlandi koji je režirala mafija i ucenjivala Crkvu da bi bio postignut dogovor o crkvenom ćutanju o celom slučaju u zamenu za mafijaški novac.

Ove tajne iz prošlosti daju odgovor i na izbor "crvenog pape", jer je, kako ukazuju dobri poznavaoci prilika u Vatikanu, sadašnji poglavar Rimokatoličke crkve Franja "odlučan da na kraju svog pontifikata, kada ima 86 godina, razjasni mnogo toga što kompromituje bivše, konzervativne pape". Digla se na noge i sadašnja vlast u Poljskoj, koja tvrdi da je u pozadini onih koji su objavili kontroverznu knjigu o Karolu Vojtili, Jovanu Pavlu Drugom, "levičarski zaverenici". U međuvremenu je u parlamentu pokrent postupak za donošenje rezolucije "da se odbrani ugled bivšeg pape", a premijer Moravjecki kaže da "branimo omiljenog papu jer mu Poljska duguje sve". Stranka "Prava i pravde" ići će do kraja, bez obzira na to što Vatikan nije reagovao na novu knjigu koja otkriva mračnu prošlost Jovana Pavla Drugog.

Sam papa Franja odlučan je da se razotkriju svi skandali iz prošlosti Crkve i da oni koji su počinili zločine moraju biti kažnjeni, bez obzira na posledice za ugled cele Crkve i bivših papa. To izaziva novi revolt konzervativnog klera koji je sve odlučniji u protivljenju papi. Mnogi prilike u Vatikanu danas vide kao "građanski rat" dve struje, time da je Franja odlučan da ide do kraja. Konzervativci samo čekaju kraj njegovog pontifikata, nadajući se da će se novi papa vratiti na kurs njegovih prethodnika, poljskog i nemačkog pape, Benedikta 16. I on je, navodi se, prikrivao zločine sveštenika i nastojao da afere ne pređu vatikanske zidove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!