"VRAĆAM SE, IZVINITE ŠTO STE ČEKALI": Tramp objavom na Fejsbuku obelodanio svoj povratak na društvenoj mreži

Đ.G.

19. 03. 2023. u 09:40

BIŠVI američki predsednik Donald Tramp vratio se na Fejsbuk u petak, napisavši „VRAĆAM SE!“ na njegovoj ponovo postavljenoj stranici. Zabranjen mu je pristup društvenoj mreži 2021. nakon nereda na Kapitolu 6. januara u Vašingtonu.

ВРАЋАМ СЕ, ИЗВИНИТЕ ШТО СТЕ ЧЕКАЛИ: Трамп објавом на Фејсбуку обелоданио свој повратак на друштвеној мрежи

Foto AP

Osim kratke najave svog povratka, on je takođe postavio stari video o sebi kada je pobedio na predsedničkim izborima 2016, rekavši „Izvinite što ste čekali, komplikovan posao“.

Meta, Fejsbukova matična kompanija, objavila je u januaru da će vratiti bivšeg predsednika na funkciju jer bi „javnosti trebalo da bude omogućeno da čuje političare“.  Međutim, u zvaničnom postu je pojašnjeno da se Tramp sada suočava sa „pooštrenim kaznama za ponovljene prekršaje“  kao načinom da „odvrati“  takvo ponašanje.

Bivši predsednik je uklonjen sa Fejsbuka i Instagrama, koji su oba u vlasništvu Mete, 2021. Pišući o zabrani 2022. godine, predsednik kompanije za globalne poslove, bivši zamenik premijera Velike Britanije, Nik Kleg, kaže da je bio pod „ ekstremnim i veoma neobičnim okolnostima“,  a zvanični razlog je bio to što je Tramp pohvalio „ljude koji su učestvovali u nasilju na Kapitolu 6. januara 2021“.

Na sličan način je trajno suspendovan sa Tvitera zbog „podsticanja nasilja“.To se odnosilo na Trampove tvitove o neredima na Kapitolu gde je demonstrante nazvao „velikim američkim patriotama“.  Bivši predsednik je posebno voleo ovu društvenu mrežu i pre stupanja na funkciju.  Dok je 2017. čak rekao da ne bi pobedio na izborima bez Tvitera.

Kao odgovor, Tramp je podneo tužbu protiv Tvitera, Gugla i Fejsbuka zbog "cenzure".  On je tvrdio da ako kompanije mogu da zabrane njega, tadašnjeg predsednika Sjedinjenih Država, onda „mogu to učiniti bilo kome“. Međutim, tužba protiv Tvitera je odbačena u maju 2022.

Političar je potom stvorio sopstvenu društvenu mrežu pod nazivom Truth Social u oktobru 2021. godine, reklamirajući je kao konkurenta „tiraniji velike tehnologije“.  Tramp je u zvaničnom saopštenju za štampu napisao: „ Živimo u svetu u kome su talibani veoma prisutni na Tviteru, ali je vaš omiljeni američki predsednik ućutkan.

Vlasnik Tesle Ilon Mask kupio je Tviter za 44 milijarde dolara u oktobru i rekao da će ponovo postaviti Trampov nalog na glasanje. Rezultat ankete, koja je dala 15 miliona odgovora, pokazao je da je 52% glasalo za vraćanje zabranjenog bivšeg predsednika. Trampov nalog je ponovo bio vidljiv u novembru, ali on još nije ništa tvitovao. Napisao je da će, iako mu se „ sviđao Ilon“,  ostati na Truth Social, nazivajući to „posebnim“. 

Tramp je najavio svoju predsedničku kampanju za 2024. u novembru, nakon što je Republikanska partija obezbedila tesnu većinu u Predstavničkom domu na izborima na sredini mandata. Novooživljeni nalog na Fejsbuku biće „važan alat za kampanju 2024. da dopre do glasača putem reklamiranja, mobilizacije građana i prikupljanja sredstava“,  rekao je portparol njegove kampanje Stiven Čeung za Foks njuz.

BONUS VIDEO: Poslanici francuske skupštine himnom sprečavaju premijerku da govori

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!