AMERIKANCI SHVATILI UPOZORENJE: Promenili rutu letenja dronova nakon incidenta iznad Crnog mora

Novosti online

18. 03. 2023. u 00:40 >> 03:04

SJEDINjENE Američke Države promenile su rute leta strateških bombardera „global houk“ nakon incidenta sa dronom „riper“ i ruskim lovcima iznad Crnog mora, sledi iz analize podataka „Flajtradara 24“ koju je sproveo Sputnjik.

АМЕРИКАНЦИ СХВАТИЛИ УПОЗОРЕЊЕ: Променили руту летења дронова након инцидента изнад Црног мора

Ilustracija telegram rybar

Prema informacijama sa portala „Flajtradara 24“, koji prikazuje podatke o praćenju aviona u realnom vremenu, danas je u vazdušni prostor iznad Crnog mora ponovo ušao američki dron „global houk“ – prvi put od incidenta sa „riperom“, ali je ovog puta njegova ruta znatno promenjena.

Kako proizilazi iz podataka sa portala, dron je danas uoči ulaska u vazdušni prostor iznad Crnog mora patrolirao iznad istočnog dela Rumunije. Ranije te letelice nisu izvodile takve manevre.

Zatim je dron krenuo ka Crnom moru. Dok su strateške bespilotne letelice „global houk“ ranije uglavnom letele na minimalnom rastojanju od 80 do 100 kilometara od najjužnije tačke Krima, danas je dron proleteo na udaljenosti od 150 kilometara od ruskog poluostrva.

Iz informacija sa sajta se zaključuje da su unete izmene i kada je reč o području patroliranja iznad Crnog mora – tokom današnjeg leta američki dron se danas nalazio znatno istočnije – bliže Novorosijsku i Sočiju.

RK-4 „global houk“ je najkrupniji strateški dron. Raspon njegovih krila, u zavisnosti od modela, iznosi do 40 metara. Poletna masa drona premašuje 14 tona, maksimalni plafon leta je do 20 kilometara. „Global houk“ može da se nalazi u vazduhu do 36 sati i da leti na udaljenost od preko 22.000 kilometara. Dron je opremljen različitom izviđačkom opremom koja uključuje radar, sistem optičkog lociranja i infracrvene senzore.

INCIDENT SA DRONOM IZNAD CRNOG MORA

Evropska komanda Oružanih snaga SAD saopštila je u utorak da se ruski Su-27 „sudario“ sa američkim dronom MKu-9 iznad Crnog mora i da je bespilotna letelica pala u međunarodne vode. Navodno, ruski avion Su-27 namerno je ispustio gorivo na MK-9, zbog čega je propeler otkazao i dron je pao u međunarodne vode.

Rusko Ministarstvo odbrane nakon toga je saopštilo da je američki dron MQ-9 „Reaper“ pao u Crno more tokom oštrog manevrisanja u međunarodnim vodama blizu Krima. Bespilotna letelica je sa isključenim transponderima letela u pravcu Rusije, narušivši granice područja privremenog režima korišćena vazdušnog prostora uspostavljenog za potrebe izvođenja ruske specijalne vojne operacije.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)