PADA PETA REPUBLIKA? Manifestanti protiv "predsedniče monarhije" u Francuskoj

POLITIČKI analitičari u Francukoj odluku predsednika Makrona da progura zakon o penzijskoj reformi bez glasanja u Skupštini uglavnom smatraju pogrešnim potezom. Pojavljuju se komentari da je vlast mislila da će se narod umoriti od protesta, ali nije bilo tako.

ПАДА ПЕТА РЕПУБЛИКА? Манифестанти против председниче монархије у Француској

Foto Tanjug/AP

Poslednja ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da se osamdeset odsto građana protivi primeni famoznog člana Ustava 49.3 koji omogućuje proklamovanje zakona bez izjašnjavanja poslanika.

Istovremeno, dve trećine podržava protest. Među zaposlenima taj postotak iznosi čak 94.

Procenjuje se da će zbog svega Emanuelu Makronu vladavina u preostalom delu mandata biti dosta otežana. Istovremeno, postavlja se pitanje da li premijerka Elizabet Born može da ostane na funkciji, imajući u vidu da je politički dosta oslabljena celom situacijom, posle neuspešne procene do poslednjeg trenutka da bi možda mogla da sakupi dovoljan broj glasova za zakon.

Ovom krizom je na tapet dospela i Degolova tzv. Peta republika, uvedena Ustavom 1958. godine. Mnogo je onih koji smatraju da je dosegla limite, naročito načinom na koji Makron trenutno vlada, donoseći sukcesivno zakone proklamacijom bez većine u skupštini.

Mnogima je zasmetalo i to što je odluka o proklamaciji zakona doneta u Jelisejskoj palati, a ne u Skupštini. Dižu se sada glasovi da se projektuje "Šesta republika" i time stavi tačka na "predsedničku monarhiju".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori