TRAMP ILI DESANTIS - ZA UKRAJINU JE SVAKAKO LOŠE: Hoće li američki republikanci omogućiti Putinu pobedu?

Novosti onlajn

15. 03. 2023. u 22:33

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin pobeđuje na republikanskim preliminarnim unutarstranačkim izborima, ocenjuje Si-En-En, imajući u vidu da dva glavna kandidata Republikanske partije (GOP), bivši predsednik Donald Tramp i guverner Floride Ron Desantis, jasno stavljaju do znanja da bi, ako stignu do Bele kuće, vojna podrška Ukrajini postala upitna, odnosno da bi rat mogao da se završi pod Putinovim uslovima.

ТРАМП ИЛИ ДЕСАНТИС - ЗА УКРАЈИНУ ЈЕ СВАКАКО ЛОШЕ: Хоће ли амерички републиканци омогућити Путину победу?

Foto: EPA/Ilustracija

- Smrt i uništenje moraju da se okončaju sada! - napisao je Tramp u odgovorima na upitnik Takera Karlsona s "Foks njuza" o ratu i umešanosti SAD u isti. 

Desantis je, odgovarajući na ista pitanja, rekao da će ukoliko pobedi u izbornoj trci, umanjiti pomoć Sjedinjenih Država Ukrajini. "Ne možemo dati prioritet intervenciji u eskalirajućem stranom ratu u odnosu na odbranu naše sopstvene domovine, jasan je on.

Trampova prethodna upozorenja da samo on može da zaustavi treći svetski rat i Desantisov glavni argument da spasavanje Ukrajine ne predstavlja suštinski interes američke nacionalne bezbednosti ujedno produbljuju raskol između tradicionalnih jastrebova GOP-a i sledbenika bivšeg predsednika i guvernera Floride koji ugrožavaju pomoć Ukrajini – i pre predsedničkih izbora 2024. godine.

Tramp i Desantis svojim stavom da Amerika treba da bude na prvom mestu takođe transformišu stranku koju je predvodio predsednik Ronald Regan u Hladnom ratu.

Poslednja anketa Si-En-Ena pokazala je da 80 odsto republikanaca ili ljudi koji su naklonjeni toj stranci smatra da je važno da kandidat GOP-a za predsednika veruje da SAD ne bi trebalo da budu umešane u rat između Rusije i Ukrajine.

Američki medijski gigant ističe i pojedine Desantisove odgovore na Karlsonov upitnik, dodajući da je anketa Si-En-Ena pokazala da je guverner Floride Trampov najopasniji potencijalni rival iako zvanično još nije pokrenuo kampanju.

Si-En-En poredi Desantisove stavove s Putinovim

Desantis pri tome zadire u ideološki teren bivšeg predsednika SAD, i nakon što je poslednjih nedelja uopšteno govorio protiv aktuelne američke politike, sada je zauzeo stav koji je očigledno osmišljen da se zaštiti od napada bivšeg predsednika po tom pitanju.

- Dok SAD imaju brojne vitalne nacionalne interese – obezbeđivanje granica, rešavanje krize unutar vojske, postizanje energetske bezbednosti i nezavisnosti, te praćenje ekonomske, kulturne i vojne moći Komunističke partije Kine – umešanost u teritorijalni spor između Ukrajine i Rusije nije jedan od njih - rekao je Desantis.

U odgovoru na pitanje da li SAD treba da podrže "promenu režima" u Rusiji, guverner Floride je sugerisao da je američka vlada angažovana u takvoj politici, upozoravajući da bi se Putinova zamena mogla pokazati "još nemilosrdnijom".

Si-En-En čak tvrdi da Desantisovi stavovi podsećaju na Putinove budući da je pominjao "teritorijalni spor", a ne "rusku invaziju", i potkrepio višegodišnju tvrdnju ruskog lidera da Vašington pokušava da ga otera s vlasti.

Skepticizam republikanaca – test za Zelenskog

Sve veći skepticizam republikanaca prema američkoj pomoći Ukrajini stavlja tamošnjeg predsednika Vladimira Zelenskog u nezgodnu situaciju. Biće to velika prepreka u njegovoj međunarodnoj kampanji za Ukrajini neophodno oružje i municiju.

Takođe, biće to problem i za sadašnjeg predsednika SAD Džozefa Bajdena – iziskivaće njegovu još veću podršku ratnim dejstvima.

Ako rat bude trajao i sledeće godine, izbori 2024. mogli bi da postanu poprište velike debate koja će tražiti od američkog naroda da odluči o tome da li SAD treba da se zalažu za "slobodu i demokratiju" bilo gde na svetu, ili treba da se prepuste izolacionističkim tendencijama, tj. fokusiraju na unutrašnje probleme?

Sudbina Ukrajine mogla bi da zavisi od glasanja na republikanskim preliminarnim unutarstranačkim izborima sledeće godine, kao i od potonjih opštih izbora.

Bajdenov zavet da će se držati Zelenskog "koliko god bude potrebno" mogao bi da istekne 20. januara 2025, kada će biti sledeća predsednička inauguracija.

BONUS VIDEO: OVAKO RUSI NAVODE DRONOVE KAMIKAZE NA NEPRIJATELjSKE POLOŽAJE - Novi snimak MO Rusije iz borbe

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)