NUKLEARNA PRETNJA KINI? Britanija i SAD naoružavaju Australiju

Novosti online

15. 03. 2023. u 08:09

U SKLOPU partnerstva AUKUS tri zapadne zemlje predstavile su detalje plana kojim Kanbera od Amerike treba da nabavi nuklearne podmornice iz SAD, a početkom 2030-ih treba da počne i da ih proizvodi. Peking je saopštio da je to veoma opasan put.

НУКЛЕАРНА ПРЕТЊА КИНИ? Британија и САД наоружавају Аустралију

Foto AP

U obraćanju na ceremoniji u američkoj pomorskoj bazi u San Dijegu, u pratnji australijskog premijera Entonija Albaniza i britanskog premijera Rišija Sunaka, predsednik SAD Džozef Bajden nazvao je sporazum u sklopu AUKUS-a delom "zajedničke posvećenosti slobodnom i otvorenom Indo-pacifičkom regionu sa dva najsnažnija i najsposobnija saveznika Amerike".

On je naglasio da su podmornice "na nuklearni pogon, a ne nuklearno naoružane".

S druge strane, Riši Sunak je kazao da Kina predstavlja "sistemski izazov" globalnom poretku.

- Ponašanje koje vidimo u Kini u poslednje vreme jeste zabrinjavajuće. Kina se kod kuće ponaša na autoritarniji način i sa više samopouzdanja u inostranstvu - ocenio je Sunak.

On je dodao da Kina svakako predstavlja najveću državnu pretnju za britanske ekonomske interese.

- I to je sistemski izazov za svetski poredak - naglasio je Sunak.

Kineska stalna misija pri UN saopštila je da sporazum AUKUS krši Sporazum o neširenju nuklearnog oružja.

 - Transfer materijala za nuklearno oružje iz države sa nuklearnim naoružanjem u državu bez nuklearnog oružja očigledno je kršenje ovog sporazuma - saopštili si kineski zvaničnici.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine navelo je da su Australija, Velika Britanija i SAD iz sebičnih geopolitičkih interesa zanemarile zabrinutost međunarodne zajednice. Portparol tog ministarstva Vang Venbin izjavio je da tri zemlje nastavljaju da idu "opasnim putem".

S druge strane, Kina, inače, od 2021, kad je AUKUS nastao, konstantno kritikuje tri zemlje zbog kršenja međunarodnih zakona, budući da američke nuklearne podmornice koriste visoko obogaćeni uranijum, kakav se koristi za proizvodnju nuklearnog oružja. Vašington, međutim, tvrdi da Sporazum o neširenju nuklearnog oružja ne pominje ništa u vezi sa pomorskim reaktorima.

(Informer)

BONUS VIDEO:

BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE: Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)