KIJEV KREĆE U KONTRAOFANZIVU: Pomoćnik Zelenskog otkriva kada se i gde može očekivati udar ukrajinske vojske

P. Z. S. / newsweek.com

11. 03. 2023. u 00:00

GLAVNI pomoćnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog rekao je u intervjuu objavljenom u petak da se Oružane snage Ukrajine (VSU) pripremaju za kontraofanzivu koja će početi za oko dva meseca.

КИЈЕВ КРЕЋЕ У КОНТРАОФАНЗИВУ: Помоћник Зеленског открива када се и где може очекивати удар украјинске војске

Foto Tanjug/AP

Mihail Podoljak, savetnik šefa predsedničke kancelarije, dao je procenjeni vremenski okvir tokom intervjua za italijanski list La Stampa. On je dodao da će se ukrajinska vojska prvo koncentrisati na pokušaj da zadrži kontrolu nad gradom Bahmutom.

Bahmut je već nekoliko meseci mesto intenzivnih borbi, a nedavna procena Instituta za proučavanje rata (ISV) kaže da su snage ruskog predsednika Vladimira Putina trenutno možda previše iscrpljene od borbi u tom gradu i drugim mestima da bi pokrenule velika ofanziva. U međuvremenu, ISV, istraživački centar sa sedištem u SAD, napisao je da Ukrajina „verovatno sprovodi ograničeno taktičko povlačenje u Bahmutu“ delimično kako bi ojačala svoje snage za nadolazeću kontraofanzivu.

-Ne žurimo, reorganizovaćemo se u naredna dva meseca. Iscrpićemo Ruse u Bahmutu, a zatim se fokusirati na drugo, rekao je Podoljak za La Stampa o kontraofanzivi, prema prevodu Kiiv Posta.

-Za njih je važno da se kreću u ovom pravcu. Stoga imamo dva cilja: da smanjimo što je više moguće njihovo borbeno spremno osoblje i da ih uguramo u nekoliko iscrpljujućih ključnih bitaka, poremetimo njihovu ofanzivu i koncentrišemo naše resurse negde drugde za prolećna kontraofanziva, rekao je Podoljak.

Foto Tanjug/AP

Mihail Podoljak

Prema Kijev Postu, Podoljak je italijanskom listu takođe rekao da je strategija koju je VSU sprovela u Bahmutu „danas prilično efikasna, prevazilazeći svoje ključne zadatke“.

Takođe u svom intervjuu za La Stampu, on je, kako se izveštava, ponovio česte apel Ukrajine zapadnim saveznicima da daju snagama Zelenskog dalekometne rakete i više teških artiljerijskih granata.

I drugi ukrajinski zvaničnici su poslednjih nedelja javno govorili o očekivanoj prolećnoj kontraofanzivi.

24. februara — na godinu dana od početka rata — ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov je nagovestio da se vojska njegove zemlje sprema za takvu akciju.

-Pre godinu dana bilo nam je teško da dođemo do ozbiljnog oružja. Danas civilizovane zemlje vide da ste vi štit Evrope na istoku, rekao je Reznikov, prenosi agencija Frans pres (AFP). „Biće kontraofanziva. Radimo na tome da je pripremimo i obezbedimo.

Anton Geraščenko, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, takođe je rekao za Nevsveek u februarskom intervjuu da sledi kontraofanziva.

On je rekao da je Rusija već započela sopstvenu ofanzivu i da je „borba intenzivirana na nekoliko delova fronta“. Geraščenko je dodao da Ukrajina „čeka isporuke zapadne opreme da bi započela sopstvenu kontraofanzivu“.

BONUS VIDEO - RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere