POZNATO O ČEMU ĆE RAZGOVARATI: DŽo Bajden sutra domaćin šefici EU

Tanjug

10. 03. 2023. u 14:37

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden sastaće se sutra u Beloj kući sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

ПОЗНАТО О ЧЕМУ ЋЕ РАЗГОВАРАТИ: Џо Бајден сутра домаћин шефици ЕУ

Foto: Leon Neal/Pool Photo via AP

Među temama će biti potencijalne sankcije protiv Kine zbog zabrinutosti da se Peking sprema da pošalje oružje Rusiji, kao i frustracije Evrope zbog planova Vašingtona da subvencioniše američke kompanije kroz Zakon o smanjenju inflacije.

Bajden i Fon der Lajenova će takođe razgovarati o koordinaciji SAD i EU u borbi protiv klimatske krize kroz ulaganje u čistu tehnologiju zasnovanu na sigurnim lancima snabdevanja, navela je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer u saopštenju, prenosi Glas Amerike.

Sastanak je najnoviji u talasu diplomatije na visokom nivou sa evropskim liderima za koordinaciju podrške Ukrajini u njenoj odbrani godinu dana nakon početka ruskog napada. Bajden se prošle nedelje u Vašingtonu sastao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Prošlog meseca otputovao je u Kijev da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, zatim u Varšavu da poseti poljskog predsednika Andžeja Dudu i lidere bukureštanske devetorke, podseća Glas Amerike.

Usred rata u Ukrajini, Evropa se utrkuje da okonča svoje oslanjanje na Rusiju u pogledu fosilnih goriva povećanjem domaće proizvodnje obnovljive energije. Da bi se to postiglo, bio bi potreban veći pristup kritičnim mineralima kao što su litijum, kobalt i retki zemni metali, od kojih većinu prerađuje Kina.

- Kina proizvodi 98 odsto evropskih zaliha retkih ruda - rekla je Fon der Lajen tokom zajedničke konferencije za novinare sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom u Kingstonu, Ontario, ranije ove nedelje. Navedeno je i da Evropa treba da smanji rizik od ove zavisnosti.

Fon der Lajenova je, međutim, bila opreznija u pridruživanju Bajdenovoj administraciji u upozorenjima Kini da ne naoružava Moskvu u svojim ratnim naporima. Tokom konferencije za novinare sa Šolcom u Mesebergu u Nemačkoj, ranije ovog meseca, ona je rekla da "za sada nema dokaza" da to čini Kina i da je pitanje sankcija protiv Pekinga "hipotetičko pitanje".

Druga ključna tema je plan Bajdenove administracije da američkim kompanijama obezbedi 369 milijardi dolara zelenih subvencija i poreskih kredita sa ciljem da se prepolovi emisija ugljenika do 2030. godine u skladu sa Zakonom o smanjenju inflacije iz 2022, koji EU smatra diskriminatornim.

U oktobru je formirana specijalna radna grupa koja treba da se pozabavi ovim problemima i izbegne transatlantsku trku za subvencije. Očekuje se da će Bajden i Fon der Lajenova započeti pregovore kako bi se Uniji omogućila da dobije status sličan statusu partnera u slobodnoj trgovini i tako bude izuzeta od klauzule Zakona o smanjenju inflacije, koja zahteva da određeni procenat minerala koji se koriste u proizvodnji baterija budu domaće proizvodnje ili potiču od slobodnog trgovinskog partnera.

EU i Kanada rade na uspostavljanju "zelenog saveza" za razvoj odgovarajućih ekonomija koje su "klimatski neutralne, kružne i resursno efikasne". Očekuje se da će Bajden koordinirati napore u svojoj poseti Kanadi kasnije ovog meseca.

BONUS VIDEO: NATO NIGDE NIJE DONEO MIR: Protestanti u Briselu zahtevaju da se okonča rat u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)