"REPUBLIKA": Ursula fon der Lajen će biti novi lider Alijanse?

Novosti online

07. 03. 2023. u 14:52

VAŠINGTON vidi predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen kao svog kandidata za mesto generalnog sekretara NATO-a, piše danas list "Republika".

РЕПУБЛИКА: Урсула фон дер Лајен ће бити нови лидер Алијансе?

Foto: Profimedia

List navodi da se Fon der Lajenova ne protivi ponovnom izboru za predsednika Evropske komisije, ali da razmišlja i o tome da bude na čelu NATO-a, te da ta prilika postaje sve realnija zbog stava SAD.

"Republika" napominje da je američki predsednik Džozef Bajden odavno jasno stavio do znanja da je došlo vreme da Alijansa dobije prvu ženu generalnog sekretara, a Fon der Lajenova, kao bivši nemački ministar odbrane, ima sve kompetencije i osobine koje ova funkcija zahteva.

Prema pisanju "Republike", posetu Fon der Lajenove Kanadi i SAD treba posmatrati iz ove perspektive, prenose RIA Novosti.

List ističe da bi izbor predsednika Evropske komisije za generalnog sekretara NATO-a bio idealan za Vašington, jer ona prvo mora da završi svoj petogodišnji mandat na čelu Komisije u leto 2024. godine.

U tom smislu, SAD povećavaju pritisak kako bi ubedile sadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Norvežanina Jensa Stoltenberga da dodatno produži svoj mandat, koji je zbog situacije u Ukrajini već produžen za godinu dana.

BONUS VIDEO: STRAVIČNE SLIKE IZ GRČKE: Operacija spasavanja putnika posle železničke nesreće i dalje traje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a