OPASNE IDEJE MILIJARDERA: Maskovi eksperimenti na ljudskom mozgu preuranjeni

Novosti online

07. 03. 2023. u 17:17

„AMERIČKA uprava za hranu i lekove (FDA – Food and Drug Administration) odbacila je klinička ispitivanja milijardera Ilona Maska vezana za Neuralink moždani implantat“, rekli su u četvrtak Rojters-u sedmoro sadašnjih i bivših zaposlenih.

ОПАСНЕ ИДЕЈЕ МИЛИЈАРДЕРА: Маскови експерименти на људском мозгу преурањени

Foto: Profimedia

Regulatorna agencija je navela višestruke brige o bezbednosti na koje kompanija mora da obrati pažnju pre nego što počne ispitivanje na ljudima – postignuće koje su se nadali da će dostići ovog meseca, piše "Iskra".

FDA je navela desetine „nedostataka“ zabranjujući ispitivanja na ljudima kada nije odobrila Neuralink prošle godine, objasnili su službenici. Desetine svinja su već korišćene u eksprerimentima kako bi se proverila zabrinutost agencije da bi sićušni navoji koji su u kontaktu sa mozgom nosioca implanta mogli da se pomere, menjajući mozak i funkciju implanta, uzrokujući upalu, pucanje krvnih sudova i na drugi način oštetiti krhko tkivo, rekli su zaposleni.

FDA se takođe brine o tome da li se Neuralink može ukloniti bez nanošenja štete – problem kojem se, tvrde radnici, nije adekvatno pristupilo, uprkos uveravanju kompanije.

Baš kako i litijum-jonske baterije koje napajaju Maskova „Tesla“ električna vozila, koje mogu da gore satima na 3.000 stepeni Farenhajta, ako se postave pogrešno, tako bi i Neuralink litijumske baterije mogle prouzrokovati oštećenje mozga ako se pregreju, rekli su stručnjaci Rojters-u. FDA želi da Neuralink dokaže studijama na životinjama da je „malo verovatno“ da baterija punjiva na daljinu neće raditi.

Nezadovoljan sa crvenim-svetlom od strane regulatorne komisije, Mask je navodno ubrzao eksperimente na životinjama u pokušaju da se pozabavi brigama za bezbednost koje je navela FDA. Kao rezultat toga, Odeljenje za poljoprivredu ispituje u potencijalne povrede Zakona o dobrobiti životinja nakon što je povećana zabrinutost o tretmanima nad životinjama. U međuvremenu, Odeljenje za prevoz istražuje da li Neuralink pravilno prati bezbednosne procedure prilikom odlaganja čipova uklonjenih sa životinjskih mozgova.

Mask se ranije hvalio da je Neuralink toliko siguran da bi ga ugradio svojoj decu, tvrdio je da će implant vratiti potpunu pokretljivost paralizovanih, i hvalio se da će korisnici na kraju „biti u mogućnosti da sačuvaju i reprodukuju sećanja“.

Međutim, na konferenciji prošlog meseca Neuralink-ov potpredsednik inženjerskog odela, Seo Dong-Đin, rekao je da je njegov „osnovni kratkoročni cilj“ samo da pomogne paralizovanim pacijentima da koriste kompjuterizovani tekst za komunikaciju“. “Nešto više od toga je „dugoročno“, rekao je on.

Uprkos nedavnoj proceni kompanije da će 7. mart 2023. godine biti dan kada će FDA odobriti ispitivanja na ljudima, zaposleni su rekli Rojtersu da odobrenje od strane regulatorne komisije nije ni na vidiku.

(Iskra)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu