VAŠINGTON RASPIRUJE NEMIRE? Turska i Sirija kivne na SAD

Novosti Onlajn

06. 03. 2023. u 19:44

MINISTARSTVO spoljnih poslova Turske pozvalo je američkog ambasadora u Ankari Džefrija Flejka na razgovor zbog posete visokorangiranog oficira SAD američkoj bazi u oblasti koju kontroliše sirijsko krilo Radničke partije Kuridstana, odnosno Jedinice za zaštitu naroda (YPG), rekli su diplomatski izvori, a prenosi turski "Dejli sabah".

ВАШИНГТОН РАСПИРУЈЕ НЕМИРЕ? Турска и Сирија кивне на САД

Foto: Printskrin Youtube/RafalCwiok

Kako se navodi, od ambasadora su zatražena objašnjenja posete.

Šef Združenog generalštaba general Mark Mili došao je u nedelju u nenajavljenu posetu kako bi procenio uspešnost misije koja postoji u tom području osam godina i proverio mere zaštite američkih trupa od potencijalnih napada. Podseća se i da je oko 900 američkih vojnika razmešteno u nekoliko baza i punktova u severoistočnoj Siriji.

Posetu je osudilo i sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova, a državna agencija SANA citira neimenovanog zvaničnika resornog ministarstva koji je izjavio da "Sirija oštro osuđuje nelegalnu posetu američkog vojnog zvaničnika nelegalnoj američkoj bazi u severoistočnoj Siriji".

Sirijski zvaničnik Milejevu posetu vidi kao "očigledno kršenje suvereniteta i integriteta" Sirije i poziva američku administraciju da prekine sa "sistematskim i kontinuiranim kršenjem međunarodnog prava i podrške separatističkim oružanim grupama".

Radnička partija Kurdistana u Turskoj, SAD i Evropskoj uniji označena je kao teroristička organizacija, ali Vašington podržava njihovo sirijsko krilo YPG što je izvor tenzija u odnosima dve zemlje, navodi "Dejli sabah".

SAD su bile partneri YPG u borbi protiv Islamske države i u tom cilju su je obučavale i naoružavale, navodi turski list, dok je zvanična Ankara osuđivala takvu saradnju, a YPG videla kao pretnju po bezbednost lokalnog stanovništva i Turske.

BONUS VIDEO: IZRAEL NAPAO SIRIJU? Društvenim mrežama šire se snimci, još nema zvaničnih potvrda

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a