AMERIKA SPREMA NOVI EKONOMSKI UDAR NA KINU: Na meti oni sektori koji mogu da unaprede vojsku

Novosti online

04. 03. 2023. u 20:51

AMERIČKA administracija priprema novi program koji bi mogao da zabrani američka ulaganja u određene sektore u Kini, kako bi se očuvala prednost SAD u tehnologiji tokom rastuće konkurencije između dve najveće svetske ekonomije, piše Vol Strit džurnal.

АМЕРИКА СПРЕМА НОВИ ЕКОНОМСКИ УДАР НА КИНУ: На мети они сектори који могу да унапреде војску

Foto: Printskrin

U predlozima koji su dostavljeni Kongresu i ministarstvima finansija i trgovine navedeno je da se razmatra novi regulatorni sistem u vezi sa američkim investicijama u napredne tehnologije u inostranstvu, koje bi mogle predstavljati rizik za nacionalnu bezbednost, navodi američki medij.

Prema tim navodima, Bajdenova administracija mogla bi da zabrani neke investicije, a istovremeno da potencijalno prikuplja informacije o drugim investicijama kako bi usmerila buduće korake.

Iako nisu identifikovani specifični tehnološki sektori koje Bajdenova administracija smatra rizičnim, izvori navode da će u fokusu biti sektori koji bi mogli da unaprede vojne sposobnosti rivala.

Izvori upoznati sa radom na novom programu očekuju da će njime biti obuhvaćena ulaganja u napredne poluprovodnike, kvantno računarstvo i neke oblike veštačke inteligencije. Američki zvaničnici žele da spreče američke investitore da obezbede finansiranje i stručna znanja kineskim kompanijama koje bi mogle da, na primer, poboljšaju brzinu i tačnost vojnih odluka Pekinga, navodi američki medij.

Izveštaj američkog Trezora navodi da će se program fokusirati na „sprečavanje eksploatacije američkog kapitala i stručnosti na načine koji ugrožavaju našu nacionalnu bezbednost, a da pritom ne stavljaju nepotrebno opterećenje na američke investitore i preduzeća“.

U dokumentima nije identifikovano koje bi zemlje potpadale pod nova pravila, iako izvori kažu da očekuju da će se rad Bajdenove administracije na novim pravilima u praksi uglavnom baviti američkim investicijama u Kini.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)