KOFERIMA LOMILI PROZORE DA BI SE SPASLI: Stravična svedočenja preživelih u sudaru vozova u Grčkoj

A.Vojinović

02. 03. 2023. u 12:54

BILO je to deset sekundi košmara. Prvo smo čuli jak prasak, a zatim smo krneuli da se prevrćemo u kabinama dok nije prestao metež. Onda je usledila panika. Vatra je odmah buknula, gorelo je svuda oko nas. Kablovi su visili, prozori su se polomili, ljudi su bili zarobljeni, nisu mogli da pobegnu i počeli su da vrište, mislili su da neće preživeti.

КОФЕРИМА ЛОМИЛИ ПРОЗОРЕ ДА БИ СЕ СПАСЛИ: Стравична сведочења преживелих у судару возова у Грчкој

Tanjug

Ovim rečima preživeli putnici su opisali prve momente pošto se voz u kome su putovali ka Solunu sudario sa teretnjakom i ugasio živote najmanje 40 ljudi, dok je bar 130 povređenih. Prema rečima očevidaca, situacija je bila haotična. Mnogi su posle udesa pohitali da izađu iz voza. Rukama i nogama su lomili prozore na vagonima kako bi se spasli.

- Učinilo nam se kao da je počeo zemljotres kada se desio sudar - ispričao je grčkim medijima Angelos Tsiamouras. - Uspeo sam da pobegnem tako što sam koferom razbio prozor.

Drugi preživeli putnik Lazoz, koji je, srećom, prošao bez povreda, ispričao je da je bio prekriven krvlju povređenih.

- Mislio sam da ću umreti kada sam čuo udarac. Onda sam osetio kako ceo voz skreće u stranu i onda se srušio - ispričao je dvadeseogodišnjak koji je kroz rupu u vozu uspeo da pobegne.

Veliki broj spasilačkih ekipa je upućen na mesto nesreće, 150 vatrogasaca sa 17 vozila i četiri krana, uz 30 vozila Hitne pomoći.

- Nikada ništa slično nisam video. Posle pet sati nastavili smo da pronalazimo mrtva tela - rekao je jedan spasilac.

Među 350 putnika bio je veliki broj mladih, uglavnom studenata koji su se iz Atine vraćali u Solun posle produženog vikenda koji su imali zbog proslave grčkog praznika.

Stravične fotografije nesreće obišle su svet. Četiri vagona iskočila su iz koloseka, dok su se prva dva zapalila i skoro u potpunosti izgorela, potvrdio je guverner Tesalije Konstantinos Agorastos. Oko polomljenih i zapaljenih vagona bili su rasute torbe, odeća, odvaljeni delovi voza... Miris zapaljenog metala osećao se i posle 12 sati od tragedije, preneo je Bi-Bi-Si.

Grčka vlada saopštila je da će platiti sahranu svim nastaradalima. Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu, prekinula je posetu Moldaviji zbog "nezamislive tragedije".Mnogi svetski državnici su izjavili saučešće i pružili podršku Grčkoj.

VUČIĆ: SPREMNI DA PRUŽIMO POMOĆ

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić uputio je grčkom premijeru Kirijakosu Micotakisu i grčkom narodu saučešće zbog stravične železničke nesreće koja je odnela mnogo života. "Reči pružaju malo utehe u ovom teškom vremenu, ali mi tugujemo s vama i solidarišemo se sa grčkim narodom, spremni da pružimo svaku pomoć", napisao je Vučić na "Tviteru".

NEMA SRBA

AMBASADOR Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević izjavio je da u teškoj nesreći u Grčkoj nema poginulih niti povređenih srpskih državljana. Spasojević je istakao da je reč o najvećoj železničkoj nesreći koja se dogodila u Grčkoj u poslednjih 30 godina. Dodao je da uzrok nesreće nije poznat, a najverovatnije je u pitanju ljudski faktor.

DONORI POHITALI DA DAJU KRV

HITNA akcija doniranja krvi za povređene u sudaru vozova bila je organizovana juče u Larisi. Veliki broj građana se odazvao pozivu Crvenog krsta i strpljivo su stajali u redovima kako bi pomogli svojim sugrađanima.

OSTAVKA MINISTRA SAOBRAĆAJA

GRČKI ministar infrastrukture i saobraćaja Kostas Karamanlis podneo je juče ostavku: "Kada se desi nešto ovako tragično, nemoguće je nastaviti i pretvarati se kao da se nije dogodilo. Ovo se zove politička odgovornost. Osećam da je moja dužnost da ovo uradim kao vid poštovanja prema sećanju na ljude koji su tako nepravdeno poginuli i da preuzmem odgovornost za greške grčke države i grčkog političkog sistema tokom istorije. Iz najdubljeg srca izražavam tugu i podršku porodicama žrtava", naveo je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije