POJAČAVAJU PRITISAK NA RUSIJU: EU preti - Nećemo se smiriti dok Ukrajina ne prevlada

Srna

24. 02. 2023. u 14:56

LIDERI EU neće se smiriti dok Ukrajina ne prevlada u sukobu sa Rusijom, saopšteno je iz Evropskog saveta.

ПОЈАЧАВАЈУ ПРИТИСАК НА РУСИЈУ: ЕУ прети - Нећемо се смирити док Украјина не превлада

Foto Tanjug/AP

- Zajedno sa međunarodnim partnerima, osiguraćemo to da Ukrajina prevlada, da se poštuje međunarodno pravo, vrati mir i teritorijalni integritet ukrajinske države unutar međunarodno priznatih granica i izvrši pravda. Do tada se nećemo smiriti - navodi se u saoštenju.

U saopštenju se ističe da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu u političkom, ekonomskom, humanitarnom, finansijskom i vojnom smislu, uključujući brzu koordinisanu kupovinu od evropske industrije.

- Takođe ćemo podržati i obnovu Ukrajine, za koju ćemo se truditi da iskoristimo zamrznuta i imobilizovana ruska sredstva, u skladu sa međunarodnim i zakonom EU - naglašava se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da će EU dalje pojačavati kolektivni pritisak na Rusiju kako bi prekinula specijalnu vojnu operaciju, te da će s tim ciljem usvojiti 10. paket sankcija i preduzeti mere protiv onih koji pokušavaju da zaobiđu evropske sankcije.

Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders i predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen priznali su ranije da evropski i međunarodni zakoni ne omogućavaju plenidbu suverenih državnih sredstava, podseća TASS.

Međutim, Rejnders i Fon der Lajenova najavili su da će EU tražiti pravne načine da zapleni zamrznuta ruska sredstva.

Fon der Lajenova je ranije najavila da će sankcije danas stupiti na snagu. Međutim, u EU trenutno nema saglasnosti u vezi sa novim paketom sankcija Rusiji. Izaslanici EU nastavljaju sa naporima čiji je cilj usaglašavanje novih mera.

BONUS VIDEO: MALI SUPERMEN: Dečak rođen u ruševinama posle zemljotresa u Siriji dobro napreduje u bolnici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIJE SVE IZAŠLO U JAVNOST! Slobodan Vojinović otkriva za Novosti šta je sve Đoković doživeo na Rolan Garosu i zašto se to desilo