CILJ JE DA SVE BUDE GOTOVO DO SAMITA U JULU: Stoltenberg vidi napredak u pregovorima Švedske i Turske

Tanjug

23. 02. 2023. u 16:20

GENERALNI sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da vidi napredak u pregovorima Švedske sa Turskom za članstvo u NATO i da ima za cilj da se i Švedska i Finska pridruže Alijansi do samita u julu.

ЦИЉ ЈЕ ДА СВЕ БУДЕ ГОТОВО ДО САМИТА У ЈУЛУ: Столтенберг види напредак у преговорима Шведске и Турске

foto: Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Stoltenberg je rekao za Rojters da su se on i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan dogovorili da se Turska, Finska i Švedska sastanu u sedištu NATO-a sredinom marta "kako bi rešili poteškoće sa kojima se suočavamo kada je u pitanju turska ratifikacija švedskog pristupnog protokola".

Stoltenberg, koji se sastao sa Erdoganom prošle nedelje u Ankari delovao je optimističnije na ovu temu nego prethodnih meseci.

- Vidim napredak - istakao je on.

Stoltenberg je rekao da je njegov cilj da i Finska i Švedska budu punopravne članice do samita NATO-a, koji će se održati u Litvaniji od 11. do 12. jula. 

- Švedska i Finska su prošle godine podnele zahtev za pridruživanje transatlantskom savezu nakon što je Rusija napala Ukrajinu, ali se Švedska suočila sa neočekivanim primedbama Turske.

Ankara optužuje Stokholm da krije pripadnike terorističkih grupa i zahteva njihovo izručenje da bi dala zeleno svetlo članstvu Švedske u NATO.

Turska i Mađarska su jedine NATO saveznice koje nisu ratifikovale zahtev za članstvo Finske i Švedske u NATO.

Budimpešta je saopštila da će ratifikovati zahtev obe zemlje početkom marta. Stoltenberg je rekao da su, bez obzira na izostanak ratifikacije, obe nordijske države sigurnije sada nego pre podnošenja molbe za članstvo u NATO.

- U okviru procesa pridruživanja, nekoliko NATO saveznika, uključujući Sjedinjene Američke Države, iznele su da će pružiti bilateralna bezbednosna jemstva - rekao je on u dodao da je nezamislivo da će se Finska ili Švedska suočiti sa bilo kakvom vojnom pretnjom iz Rusije, a da NATO ne reaguje.

BONUS VIDEO: 

VEŽBE U RATNIM USLOVIMA: Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu