TEŠKE OPTUŽBE DŽASTINA TRUDOA: Kina i Rusija žele da destabilizuju demokratije

Tanjug

22. 02. 2023. u 23:38

KANADSKI premijer Džastin Trudo izjavio je danas da je strano mešanje u izbore u Kanadi veoma ozbiljno pitanje i da se Kanada mora sačuvati.

ТЕШКЕ ОПТУЖБЕ ЏАСТИНА ТРУДОА: Кина и Русија желе да дестабилизују демократије

Foto: Tanjug/AP

List ''Glob end mejl'' objavio je ranije tajne i strogo poverljive dokumente kanadske obaveštajne službe u kojima se navodi da su kineske diplomate radile na porazu konzervativnih političara koji se smatraju neprijateljima Pekinga.

Isti list naodi da je Kina favorizovala reizbor Trudoa, iako sa manjinom u parlamentu, što je i bio ishod izbora.

- Ovo je izuzetno ozbiljno pitanje. Vidimo sistematske pokušaje mešanja zemalja poput Kine i Rusije i drugih koji žele da destabilizuju demokratije' - rekao je Trudo.

Lider glavne kanadske opozicione partije, konzervativac Pjer Polievr, optužio je prošle nedelje Trudoa da ignoriše kinesko mešanje i da ima koristi od toga.

- Pojačavanje i davanje razloga za nepoverenje u ishod izbora nije dobar put za društvo i demokratiju - rekao je Trudo.

Rojters navodi da su odnosi Kine i Kanade bili napeti još od pritvaranja izvršnog direktora kineske kompanije Huavej Meng Vandžoua 2018. godine i kasnijeg hapšenja dvojice Kanađana u Kini zbog optužbi za špijunažu, iako su sva trojica naknadno puštena na slobodu.

Ranije danas, Otava je potvrdila da je svesna drugih pokušaja Kine da izvrši vazdušni i pomorski nadzora nad Kanadom, što je osujetila kanadska vojska, nakon što je ''Glob'' objavio da su kineski plutajući uređaji pronađeni na Severnopm polu prošle jeseni.

 

BONUS VIDEO: 

VEŽBE U RATNIM USLOVIMA: Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI SU ZAPANJENI: Ovo što je Nikola Jokić bez lopte uradio najboljem defanzivcu NBA lige - nisu mogli ni da sanjaju (VIDEO)