VEĆ MAPIRAJU METE, OSVETIĆE SE: Sprema li se odmazda Rusije za Severni tok?

Novosti Onlajn

22. 02. 2023. u 15:42

NEDAVNI izveštaj holandske obaveštajne službe optužio je Rusiju za mapiranje potencijalnih ciljeva u Severnom moru.

ВЕЋ МАПИРАЈУ МЕТЕ, ОСВЕТИЋЕ СЕ: Спрема ли се одмазда Русије за Северни ток?

Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Rojters je preneo da se u nedavnom izveštaju holandske vojne obaveštajne agencije MIVD tvrdi da je Rusija poslednjih meseci pokušala da prikupi obaveštajne podatke kako bi sabotirala kritičnu infrastrukturu u holandskom delu Severnog mora, što bi mogla biti svojevrsna odmazda za sabotažu na gasovodu Severni tok.

Šef MIVD-a, general Jan Svilens rekao je na konferenciji za novinare da je primećen ruski brod kako navodno pokušava da mapira energetsku infrastrukturu na morskom vetroparku u Severnom moru. Međutim, pre nego što je pokušaj sabotaže uspeo, holandski brodovi marinaca i obalske straže ispratili su brod iz Severnog mora.

- Videli smo poslednjih meseci da ruski akteri pokušavaju da otkriju kako funkcioniše energetski sistem u Severnom moru. Ovo je prvi put da vidimo ovako nešto - rekao je Svilens.

- Rusija mapira kako funkcionišu naši vetroparkovi u Severnom moru. Veoma su zainteresovani kako bi mogli da sabotiraju energetsku infrastrukturu - dodao je on.

U zajedničkom izveštaju holandskih obaveštajnih službi AIVD i MIVD upozorava se da bi „vitalna pomorska infrastruktura“ mogla biti podložna oštećenju i da Rusija preduzima „aktivnosti koje ukazuju na špijunažu i dela kako bi se pripremili za remećenje i sabotažu“.

Pored naglašavanja ranjivosti podmorskih internet kablova, istraživanje takođe upozorava da je moguća i fizička pretnja prema drugim ključnim sektorima, kao što su voda i energija, sve dok se takve operacije mogu tajno izvoditi.

Ovaj razvoj događaja je značajan isključivo zato što ukazuje na nivo sumnje koje saveznici NATO-a imaju prema Rusiji, posebno nakon što su gasovodi Severni tok sabotirani u septembru prošle godine.

Ranije ove nedelje, NATO je najavio da će u njihovom briselskom štabu biti smeštena nova "ćelija za koordinaciju podmorske infrastrukture". Ovo će omogućiti bližu saradnju između vojnog osoblja i onih koji su zaduženi za održavanje kritične infrastrukture.

BONUS VIDEO: VEŽBE U RATNIM USLOVIMA - Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)