NOVA ODLUKA TURSKE: Vlasti uvele mere kako bi što više smanjile finansijske posledice nakon zemljotresa

Srna

22. 02. 2023. u 08:38

TURSKA je danas pokrenula privremenu šemu podrške zaradama i zabranila otpuštanja u 10 gradova da bi zaštitila radnike i preduzeća od finansijskih posledica razornih zemljotresa koji su pogodili jug zemlje ranije ovog meseca.

НОВА ОДЛУКА ТУРСКЕ: Власти увеле мере како би што више смањиле финансијске последице након земљотреса

FOTO: AP/Tanjug

Poslodavci čije su firme ili radna mesta "teško ili umereno oštećena" imaće koristi od ove pomoći u smislu da će moći delimično da pokriju plate zaposlenih kojima je skraćeno radno vreme, objavljeno je danas u Službenom glasniku.

Takođe, uvedena je zabrana otpuštanja u 10 provincija koje je pogodio zemljotres, a obuhvaćene su vanrednim stanjem, prenosi Rojters.

Ovi potezi su deo plana turske Vlade da se minimizira ekonomski uticaj najgoreg zemljotresa u modernoj istoriji Turske u kome je poginulo više od 42.000 ljudi.

Turski parlament je 7. februara, dan posle razornog zemljotres, uveo vanredno stanje na tri meseca na zahtev predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Vlada je, takođe, ponudila podršku za plate i uvela zabranu otpuštanja 2020. godine u pokušaju da ublaži ekonomski udarac pandemije virusa korona, piše Rojters.

Poslovne grupe i ekonomisti kažu da bi zemljotres mogao koštati Ankaru i do 100 milijardi dolara za obnovu stambenih objekata i infrastrukture, a verovatno će smanjiti privredni rast ove godine.

BONUS VIDEO: NOVI MALI HEROJ: Desetogodišnji dečak izvučen ispod ruševina u Hataju posle 65 sati drame

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)