DA LI JE RASKOL NA POMOLU? Anglikanska crkva podeljena zbog "blagoslova" za LGBT parove

Đ.G.

21. 02. 2023. u 14:13

GRUPA od 12 anglikanskih nadbiskupa iz celog sveta objavila je da više ne veruje da je Engleska crkva njihova „majka crkva“ nakon što je Generalni sinod izglasao da se sveštenicima dozvoli da blagoslove istopolne parove u građanskoj zajednici.

ДА ЛИ ЈЕ РАСКОЛ НА ПОМОЛУ? Англиканска црква подељена због благослова за ЛГБТ парове

Foto: Profimedia

U saopštenju od sedam tačaka objavljenom u ponedeljak, konzervativna Globalna Južna zajednica anglikanskih crkava (GSFA) rekla je da sa „velikom tugom“ više nije u stanju da prizna sadašnjeg nadbiskupa Kenterberija, Džastina Velbija, kao „prvog među jednakima“ u globalnom zajedništvu. GSFA tvrdi da predstavlja oko 75% anglikanaca širom sveta. 

- Molimo se da naše povlačenje podrške da on vodi čitavo zajedništvo primi kao opomenu u ljubavi - navodi se u saopštenju za štampu. 

GSFA je takođe tvrdio da je Engleska crkva svojim postupcima „odstupila od istorijske vere“ i diskvalifikovala sebe kao „majku crkvu“ anglikanske zajednice. Nadbiskupi koji su potpisali izjavu su insistirali da je odluka crkava u Velikoj Britaniji, SAD i Novom Zelandu da dozvole istopolne brakove ili blagoslove „pošla putem lažnog učenja“.  

- Ovo nam slama srca i molimo se za revizionističke provincije da se vrate „jednom isporučenoj veri i nama“, napisali su primati GSFA, dodajući da „ne prihvatamo stav da još uvek možemo 'hodati zajedno' sa revizionističke provincije“.

Dva lidera Engleske crkve, nadbiskup Velbi i nadbiskup Jorka Stiven Kotrel, objavili su 9. februara odluku Generalnog sinoda da „javno, bezrezervno i radosno dočeka istopolne parove u crkvi“. Navedeno je i da će sveštenstvu biti dozvoljeno da vrši obrede blagosiljanja za istopolne parove koji su već u braku ili su u građanskoj zajednici.  

Odluka je, međutim, podstakla burne sporove unutar crkve. Naprednjaci su bili ljuti ovim potezom, tvrdeći da nije otišao dovoljno daleko da ponudi punu ravnopravnost i dozvoli istopolne brakove. Konzervativci su, s druge strane, tvrdili da sveti brak treba da bude rezervisan za zajednicu između muškarca i žene, preneo je RT.

BONUS VIDEO: ZADAH SMRTI SE OSETIO SVUDA - Spasilac iz Srbije o paklu Turske i spasavanju nesrećnih ljudi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!