KOMITETI ZA UBRZAVANJE SMRTI: Asistiranje prilikom samoubistva u Kanadi širi se i na bolesne maloletnike

V.N.

19. 02. 2023. u 18:40

PANEL kanadskih zakonodavaca pozvao je da se program asistiranog samoubistva u Kanadi proširi na maloletnike, čak i u slučajevima kada se njihovi roditelji protive odluci da okončaju svoje živote.

КОМИТЕТИ ЗА УБРЗАВАЊЕ СМРТИ: Асистирање приликом самоубиства у Канади шири се и на болесне малолетнике

Foto: Profimedia

Specijalni komitet poslanika i senatora, koji je bio zadužen za razmatranje takozvanog programa "medicinske pomoći u umiranju" (MAiD) u Otavi, izdao je ove sedmice niz preporuka u Donjem domu Kanade.

Izveštajem se poziva Vlada da izmeni zakon o potpomognutom samoubistvu kako bi usluga bila dostupna maloletnicima za koje se proceni da imaju "potreban kapacitet za donošenje odluka".

Potpomognuto samoubistvo trebalo bi da bude dostupno samo "zrelim maloletnicima" čija je "prirodna smrt razumno predvidljiva", navodi Komitet. Vlada bi morala da uspostavi standarde za procenu sposobnosti mladih da donesu takvu odluku, dodaje se u izveštaju, ali zakonodavci nisu ponudili nikakve detalje o tome koliko bi smrt neke osobe morala biti neizbežna da bi Vlada pomogla da se okonča njihov život. Komitet je takođe predložio da se roditelji ili staratelji konsultuju o odluci o samoubistvu njihovog deteta "gde je to prikladno".

VEĆ "RADE"

KOMITET je objavio izveštaj nakon što je saslušao skoro 150 svedoka, izvestio je u četvrtak kanadski "Global njuz". Mnogi od svedoka su tvrdili da je maloletnicima već dozvoljeno da donose odluke o uskraćivanju lečenja, ubrzavanju njihove smrti u nekim slučajevima, a nivo patnje koju trpe zbog neizlečive bolesti nije stvar starosti, prenosi RT.

Međutim, Otava takođe treba da zahteva da "prioritet ima volja maloletnika za koga se utvrdi da ima potrebnu sposobnost za donošenje odluka", navodi se u izveštaju Druga preporuka je da Vlada "preduzme konsultacije sa maloletnicima na temu MAiD-a, uključujući maloletnike sa terminalnim bolestima, maloletnike sa invaliditetom, maloletnike u sistemu zaštite dece i maloletnike starosedeoce".

Više od 30.000 Kanađana umrlo je u asistiranom samoubistvu otkako je 2016. legalizovano za osobe sa terminalnim bolestima.

Program je proširen 2021. na odrasle osobe sa ozbiljnim i hroničnim zdravstvenim stanjima, čak i ako njihova bolest nije opasna po život. Zakonodavci su ove godine postavljeni da razmotre proširenje uslova za MAiD na ljude koji pate isključivo od mentalnih bolesti. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024