TALIBANI OPET ŠOKIRAJU: Zabranili kontracepciju zbog straha od zapadne kontrole muslimanskog stanovništva

Đ.G.

17. 02. 2023. u 19:04

TALIBANSKI borci su navodno zabranili prodaju svih lekova i uređaja za kontrolu rađanja u najmanje dva najveća grada Avganistana, navodeći da zapadne nacije pokušavaju da koriste kontracepciju kako bi kontrolisale muslimansko stanovništvo.

ТАЛИБАНИ ОПЕТ ШОКИРАЈУ: Забранили контрацепцију због страха од западне контроле муслиманског становништва

Foto AP

Talibani su naredili apotekama u Kabulu i Mazar-i-Šarifu da očiste svoje police od svih kontraceptivnih proizvoda, objavio je Gardijan u petak. Borci su takođe išli od vrata do vrata, preteći babicama da ne promovišu „zapadni koncept kontrole stanovništva“.

- Dva puta su došli u moju radnju sa oružjem i zapretili mi da neću da držim kontracepcijske pilule na prodaju - rekao je jedan vlasnik apoteke u Kabulu za Gardijan.

- Oni redovno proveravaju svaku apoteku u Kabulu, a mi smo prestali da prodajemo proizvode. Drugi vlasnik apoteke rekao je da je zabrana počela početkom februara i zahtevala uklanjanje takvih proizvoda kao što su pilule za kontrolu rađanja i injekcije Depo-Provera. Previše se plašimo da prodamo postojeće akcije.

Talibanski borci koji patroliraju ulicama Kabula tvrdili su da su „korišćenje kontraceptiva i planiranje porodice zapadna agenda“, navodi list.

Portparol talibana Ustad Faridon objasnio je da ne podržava potpunu zabranu kontracepcije, napominjući da je to ponekad medicinski neophodno. „Šerijat je dozvoljava da se koriste metode kontracepcije ako postoji rizik po život majke. Dakle, potpuna zabrana kontraceptiva nije u redu.

Otkako su preuzeli kontrolu nad Avganistanom usred povlačenja američkih snaga u avgustu 2021. godine, talibani su zabranili devojčicama da pohađaju školu posle šestog razreda i zabranili ženama mnoge poslove. Od žena se traži da pokriju lice u javnosti i savetuje im se da ostanu kod kuće osim u slučajevima nužde. Takođe moraju imati muškog pratioca na dugim putovanjima.

- Kontrola talibana ne samo nad ljudskim pravom žena na rad i učenje, već sada i nad njihovim telima, je nečuvena - rekao je za Gardijan aktivista avganistanskog porekla Šabnam Nasimi. „Osnovno je ljudsko pravo imati pristup uslugama planiranja porodice i kontracepcije bez prinude.

Karen Deker, otpravnica poslova u Misiji SAD u Avganistanu u Kataru, sugerisala je ranije ove nedelje da bi avganistanskim ženama možda bio potreban politički pokret sličan američkoj kampanji “#BlackGirlMagic”, preneo je RT.

BONUS VIDEO: TO MOGU SAMO ŽENE - Vidite kako su sestrice štitile inkubatore dok je zemljotres razarao Tursku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)