ŠTRAJK GLAĐU U ZATVORU NE MOŽE DA UCENI DRŽAVU: I tako je anarhista u strogom zatvoru počeo da jede

ANARHISTA Alfredo Kospito koji u strogom zatvoru "41 bis" izdržava kaznu od 20 godina robije štrakovao je glađu 117 dana verujući da će zbog protesta njegovih sledbenika, ništa manje nego, biti ukinut takav zatvor, na kraju je odustao i počeo da jede jer se Država ne predaje pred ucenom.

ШТРАЈК ГЛАЂУ У ЗАТВОРУ НЕ МОЖЕ ДА УЦЕНИ ДРЖАВУ: И тако је анархиста у строгом затвору почео да једе

Foto: Free Images Pixabay

U zatvorskoj bolnici San Paolo u Milanu gde je smešten poslednje sedmice i gde je osim vode i šećera odbijao da jede nije izdržao u svojoj uceni i od juče je počeo da uzima jogurt, med i razne vitamine i minerale.

Javnost je o toj novoj odluci obavestio njegov advokat jer je izjavio "ne želi da se ubije već da se bori protiv zatvora "41 bis".

 Da ostane u zatvoru "41 bis" gde nema komunikaciju sa spoljnim svetom (osim jednom u mesecu kada ima pravo da ga poseti rodbina) odlučio je pre nekoliko dana ministar pravosuđa Karlo Nordio, a iz zatvorske bolnice, slabije opremljene, prebačen je u milansku. Kasacioni sud će, inače, 24 februara razmatrati pravila za koga među teroristima, mafijašima i anarhistima, uzimajući u obzir i na koliko godina zatvora su osuđeni, ostaje na snazi strogi zatvor ili se ništa neće menjati.

Takvu odluku Kospito očigledno nije mogao da se sačeka pa je počeo da jede, a možda se za njega ništa i ne menja zbog velikog broja počinjenih krivičnih dela do 2014. Od maja 2022 je prebačen u strogi zatvor jer se u prisluškivanim razgovorima u zatvorskom krugu saznalo da sarađuje sa jednim mafijašem kalabrijske 'Ndrangete kao i o komunikaciji sa svojim sledbenicima u pripremi anarhističkih protesta.

Sud inače ne raspravlja o pojedinačnim slučajevima kada je u pitanju zatvor "41 bis" već o sveukupnosti pravila, jer italijanski zakon dopušta da svako ima pravo da odbije i hranu, i lečenje, čak i kada se radi o spašavanju života.

Zakon čak ne obavezuje onoga ko se na taj čin odbijanja odluči da saopšti motiv odluke, bilo da je razlog zdravsteveno stanje ili politički ishod koji želi da postigne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)