BRITANCI ĆE PROIZVODITI ORUŽJE U UKRAJINI: Produbljivanje veza sa NATO-om ili pitanje članstva?

Novosti Onlajn

12. 02. 2023. u 08:05

ZVANIČNICI britanske odbrambene industrije razmatraju sa ukrajinskim kolegama proizvodnju britanskog oružja na teritoriji ove zemlje, piše list „Telegraf“.

БРИТАНЦИ ЋЕ ПРОИЗВОДИТИ ОРУЖЈЕ У УКРАЈИНИ: Продубљивање веза са НАТО-ом или питање чланства?

Foto Shutterstock

- Britansko oružje i vojna vozila mogli bi se proizvoditi u Ukrajini u skladu sa planovima koji će značiti produbljivanje veza ove zemlje sa NATO-om - navodi se u članku.

List napominje da će svaki dogovor o ovom pitanju biti značajno jačanje veza između dve zemlje.

Britanski predstavnici su već putovali u Ukrajinu kako bi stvorili zajednička preduzeća koja će proizvoditi oružje i vozila po licenci. Osim toga, list piše da i druge evropske odbrambene kompanije pregovaraju sa Kijevom, a britanske kompanije ne žele da izgube od francuskih i nemačkih konkurenata. Kako je rekao jedan od britanskih zvaničnika, u toku je trka u kojoj Velika Britanija želi da bude prva.

Ukrajina je ranije proizvodila neke vrste izraelskog i američkog malokalibarskog oružja, kao što su puške, i prilagodila neke od svojih tenkova za korišćenje izraelske elektronike, podseća list.

U Kijevu bi, kako se pretpostavlja, želeli da po licenci proizvode artiljeriju, vozila i zapadno oružje, a ne da ih kupuju.

Rusija je prošlog proleća uputila zemljama NATO-a notu zbog isporuke oružja Ukrajini. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je napomenuo da će svaki teret koji sadrži vojnu tehniku postati legitimna meta ruske vojske.

BONUS VIDEO: VEŽBE U RATNIM USLOVIMA - Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna