FBI ISTRAŽUJE KINESKI BALON: Obaveštajci ubeđeni da je Peking špijunirao Ameriku

A. V. V.

09. 02. 2023. u 07:56

AMERIČKI obaveštajci ubeđeni su da je nedavno oboreni kineski balon u Južnoj Karolini deo opsežnog programa nadzora koji vodi kineska vojska.

ФБИ ИСТРАЖУЈЕ КИНЕСКИ БАЛОН:  Обавештајци убеђени да је Пекинг шпијунирао Америку

Foto: Depozitfotos

Prema njihovim rečima, ovaj program koji podrazumeva niz sličnih balona delimično je povučen iz kineske provincije Hainan. U međuvremenu, SAD su u Vašingtonu i Pekingu održale sastanke sa 150 stranih diplomata iz 40 zemalja o saznanjima u vezi sa spornom letelicom.

Kako je preneo Si-En-En, SAD ne znaju tačnu veličinu flote kineskih balona za nadzor, ali kako navode neimenovi izvori, program je sproveo bar dvadesetak misija na najmanje pet kontinenata tokom poslednjih godina. Takođe, smatraju da nisu svi ovi baloni bili potpuno istog modela kao onaj koji je oboren kod obale Južne Karoline u subotu, kao i da postoji nekoliko "varijacija".

Istovremeno, vladinoj laboratoriji u Kvantiku u Virdžiniji, elitni tim FBI inženjera ispituje ostatke pronađenog balona. Neki od glavnih pitanja su i da li je letelica uspela da prenese prikupljene podatke u realnom vremenu. Kina, s druge strane, tvrdi da je reč o civilnom balonu za meteorološka ispitivanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

UKRAJINA OBORILA RUSKI BOMBARDER: Oglasio se komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva