ARESTOVIČ PREDVIDEO UKRAJINI „KOREJSKI SCENARIO“: Bivši bezbednjak i savetnik Zelenskog o mogućem izlazu iz rata

P. Z. S. / ria.ru

06. 02. 2023. u 22:34

BIVŠI savetnik šefa kabineta Vladimira Zelenskog, i pukovnik obaveštajne službe Aleksij Arestovič, rekao je da bi Ukrajina mogla da ponovi „korejski scenario“ nakon završetka sukoba.

АРЕСТОВИЧ ПРЕДВИДЕО УКРАЈИНИ „КОРЕЈСКИ СЦЕНАРИО“: Бивши безбедњак и саветник Зеленског о могућем излазу из рата

Foto: EPA/printskrin/ilustracija


-Izlaz iz ovog rata... možda uopšte nije onakav kakav nam se činio pre šest meseci ili pre tri meseca... Pa, uslovno scenario dve Koreje. Šta da radi Zapad? U delu koji ostaje treba da se napravi Južna Koreja. A to znači da govorimo o garancijama, jer Južna Koreja ima garancije, rekao je Arestovič, prenosi izdanje Strana.ua.

Ranije je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (NSDC) Ukrajine Aleksij Danilov rekao da se Kijevu nudi rešenje po „korejskom scenariju”. Prema njegovim rečima, Moskva je na sastancima sa evropskim političarima navodno prenela „poruke da su spremni na ustupke, ali da bi popravili status kvo.

Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov je kasnije rekao da su informacije o pregovorima zamenika šefa Predsedničke administracije Ruske Federacije Dmitrija Kozaka sa Evropskom unijom o Ukrajini još jedna lažna vest.

Vršilac dužnosti ambasadora Rusije u Evropskoj uniji Kiril Logvinov takođe je demantovao informaciju o raspravi između Ruske Federacije i Evropske unije o ukrajinskom rešenju po „korejskom scenariju”, rekavši da nema kontakata o ukrajinskim pitanjima.

Korejsko poluostrvo je tehnički u ratu, pošto je Korejski rat 1950-1953 završio prekidom vatre, a ne mirovnim sporazumom. Demilitarizovana zona se prostire duž 38. paralele i deli Korejsko poluostrvo na dva približno jednaka dela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna