IMA LI SVETLA NA KRAJU TUNELU U SPORU TRI NAJMOĆNIJE ZEMLJE SVETA? SAD treba Tajvan da iskoristi kao polugu s Kinom protiv Rusije

Novosti onlajn

04. 02. 2023. u 07:41

POGORŠANjE odnosa između Kine i SAD eskaliraće u budućnosti preko Tajvana, smatra Fransis Bojl, profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Ilinoisu.

ИМА ЛИ СВЕТЛА НА КРАЈУ ТУНЕЛУ У СПОРУ ТРИ НАЈМОЋНИЈЕ ЗЕМЉЕ СВЕТА? САД треба Тајван да искористи као полугу с Кином против Русије

Foto: Profimedia

Komentarišući otkazivanje posete američkog državnog sekretara Kini on kaže da je možda i bolje što tamo nije otišao jer je to moglo da dovede do pogoršanja situacije u Ukrajini.

Američki državni sekretar Entoni Blinken danas je otkazao posetu Kini zbog, kako je saopšteno iz Stejt departmenta, situacije sa „špijunskim aerostatom“.

Profesor Bojl smatra da je navedeni razlog otkazivanja posete samo „prikladna priča“ za javnost, ali da je očigledno da je kineska vlada želela da pošalje poruku Sjedinjenim Američkim Državama da neće biti zastrašena.

- Dakle, rezultat toga je da je Blinken otkazao putovanje i da smo se vratili na isto mesto pre najave putovanja - rekao je Bojl.

On smatra da bi SAD i Kina trebalo da se zbližavaju, ali i da se zauzda kretanje Tajvana ka nezavisnosti.

- Ali očigledno to nije bilo ono što je Blinken trebalo da uradi. Ja mislim da je on hteo da iskoristi Tajvan kao polugu s Kinom protiv Rusije. Možda je zato bolje da tamo i ne ide, barem iz moje perspektive, jer to je moglo da pogorša situaciju u Ukrajini - kaže Bojl.

Bojl je mišljenja da će faktički rat SAD protiv Rusije u Ukrajini da eskalira kao i da će zahtevi za isporučivanje aviona F-16 Ukrajini biti realizovani u bliskoj budućnosti.

- Što se tiče Kine, u svetlu otkazivanja Blinkenove posete, verovatno ćemo videti eskalaciju tenzija sa SAD preko Tajvana - napominje on.

Bojl nije optimista kada je u pitanju razvijanje odnosa između SAD i Kine, kao i SAD i Rusije.

- Ne vidim svetlo na kraju tunela ni u jednom od ovih glavnih sporova između tri najmoćnije zemlje na svetu - zaključio je on.

Pentagon je danas saopštio da je iznad SAD primećen obaveštajni balon i da vojska smatra da pripada Kini. O situaciji je informisan predsednik SAD Džozef Bajden. Vašington je bio u kontaktu s Pekingom tim povodom.

Ministarstvo inostranih poslova Kine je saopštilo da se kineski aerostat ozbiljno udaljio izvan predviđene putanje usled vetra i da Peking žali što se našao iznad SAD. Portparol Ministarstva je pozvao da se ne spekuliše na temu „kineskog špijunskog aerostata“.

BONUS VIDEO: HERSON PONOVO NA METI - Troje poginulih i 15 povređenih u poslednjem granatiranju

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije