OVAJ ČOVEK JE VEĆA PRETNJA OD PUTINA: Pred kim to Zapad drhti?

Tanjug

03. 02. 2023. u 10:53

BIVŠI američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da veruje da predsednik Rusije Vladimir Putin nije najveća pretnja za svet.

ОВАЈ ЧОВЕК ЈЕ ВЕЋА ПРЕТЊА ОД ПУТИНА: Пред ким то Запад дрхти?

Foto: Tanjug

On je u intervjuu za Skaj njuz rekao da je to kineski predsednik Si Đinping, koji planira da zavlada svetom.

- On želi da vas poseduje - upozorio je američki političar.

- On planira da sprovede hegemonističke namere širom sveta sa svojom marksističko-lenjinističkom vizijom i da uspostavi kinesku ekonomsku i političku dominaciju u svakom delu sveta - kazao je Pompeo.

- To je njegov opaki cilj. Imamo obavezu prema sledećoj generaciji da se suprotstavimo tome - poručio je.

Upitan da li je kineski lider opasniji od svog ruskog kolege Vladimira Putina, Pompeo je odgovorio: "Apsolutno".

- Vladimir Putin ima veoma moćan nuklearni program i ekonomiju koja zavisi od jedne industrije. A ako bismo proizvodili energiju u Americi, ta industrija bi mu bila mnogo manje vredna - rekao je on.

- Si Đinping je drugačije 'stvorenje'. Globalna ekonomija zavisi od njega. On ima 1,4 milijarde ljudi i ekonomiju koja je po veličini konkurentna onoj u Sjedinjenim Američkim Državama, veoma sposoban svemirski, vojni i sajber program - istakao je Pompeo, ocenjujući da su to "sposobnosti", kao i da je "sada jasna i njegova namera".

On je naveo da, iako Putin veruje u veliku Rusiju, "nema iluzija o svojoj sposobnosti da dominira svetom", dok Si Đinping veruje u to.

"To su dva suštinski različita rizika za naš način života u Evropi, u Sjedinjenim Državama, u Aziji, na Bliskom istoku, svuda..."

On je rekao i da je tokom sastanka sa Putinom, ruskom lideru "pogledao u oči" i "video zlo".

Pompeo je kritikovao Trampove prethodnike, a predsednika Bajdena optužio da je slab i da je "dopustio da dođe do rata".

- Šta se promenilo u poslednjoj deceniji? 2014. predsednik Obama dozvoljava Putinu da zauzme Krim – jednu petinu Ukrajine. Uvek mislimo da je ovaj rat počeo 24. februara, sada pre skoro tačno godinu dana. Zapravo je počeo 2014. godine. Verujem da to nije slučajnost - naglasio je američki političar.

On je odbacio tvrdnje da predsednik Bajden deluje kao lider u ime Zapada u odgovoru na invaziju na Ukrajinu, kritikujući način na koji su zapadne zemlje reagovale na rat.

- Zapad je spor, kasni i plaši se eskalacije i to je bila greška. I zato treba da damo sve od sebe da to danas popravimo - rekao je nekadašnji Trampov saradnik.

Upitan kako bi izgledalo diplomatsko rešenje rata u pregovorima, on je rekao da SAD i Evropa moraju pružiti ukrajinskom narodu sredstva za borbu i odbranu sopstvenog suvereniteta.

- To bi predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i ukrajinski narod dovelo u jaču poziciju, dok bi predsednik Putin pregovarao iz slabosti pre donošenja konačne rezolucije kojom bi se rešio konflikt - zaključio je Pompeo u intervjuu za britanski list.

Majk Pompeo je bio državni sekretar između 2018. i 2021. godine za vreme mandata Donalda Trampa, a bio je oficir Armije SAD, direktor Centralne obaveštajne agencije od januara 2017. do aprila 2018. godine.

BONUS VIDEO: NEĆEMO ZABORAVITI, NEĆEMO OPROSTITI - Poruka na ambasadi SAD u Moskvi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna