NEPRIJATELJSKI ČIN BEČA: Austrija proglasila četvoro ruskih diplomata personama non grata

Tanjug

03. 02. 2023. u 07:13

AUSTRIJA je proglasila četvoro ruskih diplomata koji su akreditovani na teritoriji republike personama non grata, saopštilo je austrijsko Ministarstvo inostranih poslova na Tviteru.

НЕПРИЈАТЕЉСКИ ЧИН БЕЧА: Аустрија прогласила четворо руских дипломата персонама нон грата

Foto: Piksabej

Prema pisanju medija, dvoje od četvoro diplomata su članovi stalne misije pri Ujedinjenim nacijama u Beču, dok su dvoje službenici ambasade Rusije.

- Dvoje diplomata izvršilo je akcije koje nisu u skladu sa njihovim diplomatskim statusom, te su zbog toga proglašeni nepoželjnim licima u skladu sa članom 9 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima. Drugih dvoje diplomata, članova stalnog predstavništva Rusije u UN, preduzeli su dejstva koja ne odgovaraju Sporazumu o sedištu. Zbog toga im je zatraženo da napuste teritoriju Austrije - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Prema saopštenju, ruske diplomate najkasnije treba da napuste Austriju do 8. februara.

Aprila prošle godine, Ministarstvo spoljnih poslova Austrije je proglasilo personama non grata troje ruskih diplomata u Beču i jednog zaposlenog u generalnom konzulatu u Salcburgu, koji je trebalo da napuste teritoriju Austrije do 12. aprila do kraja dana. Prema rečima ruskog ambasadora u Austriji Dmitrija Ljubinskog, MIP Austrije nije dostavio dokaze protivpravne delatnosti ruskih diplomata, koji su zbog toga proglašeni nepoželjnim osobama.

Nakon pokretanja specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, brojne zemlje proterale su ruske diplomate. Među njima su: baltičke zemlje, Slovenija, Nemačka, Francuska, Italija, Španija, Švedska, Danska i Rumunija. Ranije je i Evropska unija saopštila da proglašava 19 zaposlenih u stalnom predstavništvu Rusije pri EU za persone non grata. Sa svoje strane, Moskva je obećala adekvatan odgovor.

 

BONUS VIDEO: 

POPRAVKA KRIMSKOG MOSTA BLIŽI SE KRAJU: Snimci spajanja trećeg oštećenog dela

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!