JELJCINU TORTA I LAŽNO OBEĆANJE: Tri decenije deklaracije o kraju Hladnog rata

B. V.

02. 02. 2023. u 08:20

DOK se sve više govori o opasnosti od atomskog rata, obeležava se 30 godina otkako su 1. februara predsednici SAD i Rusije Džordž Buš stariji i Boris Jeljcin u Kemp Dejvidu, 40 kilometara od Vašingtona, potpisali deklaraciju o završetku Hladnog rata.

ЈЕЉЦИНУ ТОРТА И ЛАЖНО ОБЕЋАЊЕ: Три деценије декларације о крају Хладног рата

Foto arhiva

U tom dokumentu se govori da dve velesile više ne smatraju jedna drugu potencijalnim neprijateljima i da žele da razvijaju prijateljske odnose.

Naivni i samoljubivi Boris Jeljcin je poverovao u taj dokument, dok je Buš prvom prilikom sa saradnicima počeo da priča kako je Amerika pobedila u Hladnom ratu SSSR čija je naslednica Rusija. Veliki problem Jeljcina je bio što je verovao da on ima mesijansku ulogu da večno učvrsti odnose sa Amerikom pa je pokušavao da sa njihovim predsednicima ima prisne odnose van bilo kojeg protokola što je kasnije njima samo dalo materijal da ga u memoarima svi redom ismejavaju kao pijanduru. Pre potpisivanja deklaracije Buš je Jeljcinu poklonio tortu za 61. rođendan, američki šešir i jaknu sa inicijalima.

Jeljcin je stvarno mislio da neće biti više političara kao što je britanski premijer Vinston Čerčil koji je govorom pred studentima u Fultonu u SAD "ozvaničio" Hladni rat protiv SSSR-a. Termin hladni rat prvi je, inače, upotrebio britanski pisac Džord Orvel, a vreme je pokazalo da je Jeljcin bio u zabludi.

Očigledno nije na vreme shvatio da Amerikanci poštuju samo jake i ekonomski nezavisne, a ne one koje dobijaju humanitarnu pomoć. Za vreme njegove vladavine Amerikanci su slali Rusiji zamrznute kokošije batake koje su Rusi nazvali "noški buša". Te kokošije noge su se u SAD slabo prodavale, jer u kampanji zdrave ishrane Amerikanci ih nisu jeli, zbog holesterola. Drugi problem je bio što je uz sebe imao ministra spoljnih poslova Sergeja Kozirjeva koji je radio sve što su Amerikanci hteli.

Jasno je, stoga, što Deklaracija o završetku Hladnog rata nije imala nikakvu težinu i Amerikanci su je potpuno ignorisali smatrajući sebe pobednicima. Sadašnji ruski predsednik Putin je nastojao da ima korektne odnose, ali kad je video, posle rata sa Gruzijom 2008. godine, da Amerikanci igraju svoju igru, skinute su maske i odnosi između dve sile su bili sve lošiji. Jer, Vašington nije želeo da mu Moskva bude ravnopravan partner. Oni su hteli da u Kremlju sede poslušnici kao što je bio Jeljcin. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili