AMERIČKI GENERAL O SITUACIJI U UKRAJINI: Ofanzive tek na proleće, zima nije pogodna za operacije

P. Z. S. / newsweek.com

23. 01. 2023. u 23:35

PENZIONISANI general američke vojske Mark Hertling predvideo je da bi se ruski rat u Ukrajini mogao „zahuktati“ na proleće jer je „teže“ izvođenje operacija tokom zime.

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ О СИТУАЦИЈИ У УКРАЈИНИ:  Офанзиве тек на пролеће, зима није погодна за операције

Foto Tanjug/AP

Hertling je upitan tokom intervjua za Si-En-En jutros da li on misli da će proleće biti ključna tačka preokreta u ratu. Bivši general je odgovorio da misli da hoće.

-Očekivanja za proleće su da će oni doprineti dodatnim mobilisanim snagama, iako su do sada ruski napori za mobilizaciju bili neuspešni u celini, rekao je Hertling. -Zima usporava operacije, teže je izvoditi operacije, a bilo je neverovatno teškog zastoja na istoku i jugozapadu, čak i tokom zime. Mislim da ćemo videti da će se stvari prilično zagrejati i da će biti pogodan trenutak za Ukrajinu da nastavi svoju ofanzivnu operaciju.

On je dodao da ako Ukrajina pokuša da povrati teritorije, onda mora da vodi kombinovane operacije na jugoistoku i da nastavi da se suprotstavlja svakom ruskom napredovanju u regionu Donbasa.

U petak je američki sekretar za odbranu Lojd Džej Ostin rekao na konferenciji za novinare nakon sastanka ukrajinske kontakt grupe za odbranu u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, da postoji prilika da Ukrajina ojača svoje sposobnosti od sada do proleća. Predstavnici preko 50 zemalja okupili su se na sastanku predvođenom SAD kako bi razgovarali o načinima za jačanje ukrajinskih vojnih kapaciteta.

-Ono na šta smo zaista fokusirani je da obezbedimo da Ukrajina ima kapacitete koji su joj potrebni da bude uspešna upravo sada. Dakle, ovde imamo prozor mogućnosti... između sada i proleća kada... oni počnu sa radom, njihova kontraofanziva, a to nije dugo, i moramo da prikupimo prave sposobnosti, rekao je Ostin.

Foto: Jutjub/Printskrin/GoArmiVestPoint

Lojd Ostin

Ostin je takođe upozorio na napore Rusije za mobilizaciju i njene planove da ojača trupe, napominjući da je važno da Zapad nastavi da podržava Ukrajinu.

-Ovo je ključni trenutak, rekao je on. -Rusija se pregrupiše, regrutuje i pokušava da se ponovo opremi. Ovo nije trenutak za usporavanje: vreme je da se e dalje. Ukrajinski narod nas posmatra. Kremlj nas posmatra. I istorija nas posmatra.

Lubomir Luciuk, stručnjak za istočnoevropsku politiku i profesor političkih nauka na Kraljevskom vojnom koledžu Kanade, rekao je za Njuzvik u nedelju da će Putin nastaviti da šalje ruske snage u Ukrajinu bez obzira na neuspehe jer jednostavno nema drugu opciju osim da „nastavi svoj imperijalni projekat ili se suoči sa kolapsom režima“.

Tokom sastanka u petak u Nemačkoj, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je kontakt grupu da ubrza razmatranja o slanju dodatne vojne pomoći njegovoj zemlji, uključujući snabdevanje njegovih trupa tenkovima.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Leopard 2

-Zaista sam zahvalan svima vama na oružju koje ste mi obezbedili, rekao je on. -Svaka jedinica pomaže da se naš narod spase od terora, ali vreme postaje rusko oružje. Ne, teror ne dozvoljava diskusiju. Teror, koji pali grad za gradom, postaje bezobziran kada kažem da su branioci slobode ostali bez oružja. Rat koji je započela Rusija ne dozvoljava odlaganja.

Ranije ovog meseca, Ministarstvo odbrane objavilo je paket vojnih mera vredan 3 milijarde dolara za pomoć Ukrajini. Desetine oružja i odbrambenih mehanizama, kao što su rakete, haubice i protivtenkovske rakete su bile uključene u paket.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati