TRI DECENIJE SEJAO SMRT, LEČENJE MU DOŠLO GLAVE: Cela Italija slavi hapšenje bosa sicilijanske mafije Matea Mesine Denara - Dijabolika

Milica Ostojić Specijalno za "Novosti": Rim

17. 01. 2023. u 09:30

NAJTRAŽENIJI italijanski mafijaški bos Mateo Mesina Denaro (60) lečio se, pod imenom Andrea Bonafede, godinu dana od tumora u privatnoj klinici "La Madalena" u Palermu. Juče ujutro uhapšen je u baru upravo naspram te bolničke strukture.

ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ СЕЈАО СМРТ, ЛЕЧЕЊЕ МУ ДОШЛО ГЛАВЕ: Цела Италија слави хапшење боса сицилијанске мафије Матеа Месине Денара - Дијаболика

Foto: Profimedia

- To je velika pobeda za državu koja pokazuje da se ne predaje pred mafijom - komentarisala je hapšenje najvećeg sicilijanskog mafijaša "Koza nostre" premijerka Đorđa Meloni.

Bio je u bekstvu tri decenije i smatran jednim od najopasnijih begunaca na svetu. Melonijeva se zahvalila svima koji su učestvovali u hapšenju "tako moćnog predstavnika organizovanog mafijaškog kriminala".

- Ova vlada imaće uvek kao reflektor pred sobom one koji su bili nacionalni heroji u borbi protiv mafije, sudije Paola Borselinoa i Đovanija Falkonea - naglasila je Melonijeva.

Biografija ovog "krvavog bosa" je obimna. Imao je za učitelja oca Frančeska, zvanog Don Čičo, šefa mafije u Trapaniju, ali i najvećeg među bosovima Tota Rinu. Nazvan Dijabolik, ima mnogo krvi na rukama, direktno i posredno, u udruženim mafijaškim grupama. Bio je ljubimac Tota Rine, a efekat hapšenja je tim veći što je usledilo samo dan posle 30-godišnjice lišavanja slobode i Tota Rine, šefa organizovane mafije.

Mateo Mesina Denara, Foto AP

Osim što je bio nesporni bos mafije u Trapaniju, on je proširio aktivnosti i u sicilijanske provincije Agriđento i Palermo - upravnik imanja u Trapaniju, solana u Trapaniju, a 1989. godine prvi put je bio prijavljen za umešanost u obračun dva klana.

Potom je 1991. godine bio odgovoran za ubistvo Nikole Konzalesa, vlasnika jednog hotela.

Njegov otac je već bio u bekstvu od 1990. godine, a Mateo je jula 1992. bio izvršilac ubistva Vinčenca Milacoa i njegove životne saputnice.

Posle hapšenja Tota Rine, Denaro prelazi na drugačiju strategiju, krvaviju, atentate dinamitom, sa najvećim mafijašima tog doba, uključujući i Đovanija Bruskea. Denaro je imao svog čoveka u Rimu, Antonija Skarana, rasturača droge koji ga je snabdevao logistikom za račun vatrenog klana iz Palerma koji je izvršio atentate dinamitom u Firenci, Milanu i Rimu, kada je poginulo 10 osoba, a 106 povređeno, uz ogromnu materijalnu štetu.

U leto 1993. godine odlazi na odmor na sever Italije u mesto Forte dei Marmi sa dvojicom mafijaša i od tada mu se gubi svaki trag. Njegova "posredna ruka" izvršila je još atentata. Zna se za jedan iz marta 1994, a najmonstruozniji je kidnapovanje dečaka Đuzepa di Matea, kako bi primorali oca Santina da povuče obelodanjivanje masakra "Koza nostre" u mestu Kapači, kada je poginuo sudija Đovani Falkone sa još četiri osobe.

Foto AP

Mafija je držala dete 779 dana u zatvoru, a potom su ga brutalno rastrgli i leš istopili u kiselini. Saradnici pravde svedočili su u rekonstrukciji ubistava 2000. godine, kada je Denaro osuđen na doživotnu robiju u odsustvu.

Građanima Sicilije ovo hapšenje pothranjuje nadu za budućnost. Aplauzima i podignutim rukama izrazili su zadovoljstvo kad su saznali da je uhapšen Mesina Denaro, jer im stiže sigurnost i mogućnost da slobodno rade a ne budu ucenjivani i opljačkani.

NIJE SE OPIRAO

Godinama se istraga sprovodila u tišini, na identifikovanju, kretanju i najzad hapšenju mafijaškog bosa. Prilikom hapšenja nije se opirao, odveden je u najčuvaniji zatvor, ali ne zna se gde. Optužnica ga tereti za mafijaško udruživanje, brojna ubistva, masakre, pljačke, držanje oružja i eksploziva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu