ZELENSKI "ČISTI" I RADU: Vlasti u Kijevu anuliraju mandate opozicionim poslanicima u parlamentu, za koje tvrde da su "proruski"

Branko VLAHOVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - MOSKVA

17. 01. 2023. u 06:00

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski namerava da očisti parlament od političkih protivnika iz opozicione partije Opoziciona platforma koji su etiketirani kao proruski poslanici.

ЗЕЛЕНСКИ ЧИСТИ И РАДУ: Власти у Кијеву анулирају мандате опозиционим посланицима у парламенту, за које тврде да су проруски

Foto AP

Tom čistkom se bave poslanici vladajuće partije Sluga naroda, a Zelenski je već potpisao ukaze o oduzimanju državljanstva četvorici poslanika.

Već dosta dugo se govori o oduzimanju mandata samo se tražio modus da se ne prekrši zakon. Ali je sada Zelenski krenuo prečicom oduzimajući državljanstvo poslanicima Andreju Derkaču, Tarasu Kozaku, Renatu Kuzminu i Viktoru Medvedčuku.

Rukovodilac poslaničke grupe vladajuće partije Sluga naroda David Arahamija kazao je da će biti oduzeti mandati poslanicima zabranjene partije Opoziciona platforma - Za život i sve će, kaže, biti u skladu sa ustavom. Neće imati pravo žalbe.

Čistku nepodobnih poslanika je već najavio Savet nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine, a kasnije je ukaz o lišavanju državljanstva potpisao Zelenski. Protivnici kažu da je to protivzakonito, jer su poslanici mandate dobili na izborima.

U sadašnjem parlementu Ukrajine je takva atmosfera da su spremni da isključe sve koji su se zalagali za dijalog sa Rusijom. Tako je poslanik Taras Batenko predlagao da se ukrajinski parlament očisti od "ruskog sveta", tako što bi se usvojio zakon o političkoj odgovornosti poslanika za učešće u zabranjenim partijama. U takvoj atmosferi u Radi nikoga ne zanima da je ta partija zabranjena samo zato što je smatraju "proruskom", jer se zalagala za kompromisno rešenje problema Donbasa i realizaciju Minskih dogovora.

Lidera partije Opoziciona platforma Viktora Medvedčuka optužili su znatno pre početka rata zato što je posredovao da se kupuje ugalj iz Donbasa i jer je bio za poštovanje prava Rusa u Donbasu. Te optužbe su bile apsurdne, jer je u isto vreme predsednik Petar Porošenko imao fabrike slatkiša u Rusiji koje su normalno radile i dok se ratovalo u Donbasu.

U velikoj kampanji oduzimanje ukrajinskog državljanstva nepodobnima, vlasti obrazlažu da ustav ne dozvoljava dvojno državljanstvo. Ali, to važi samo za one koje Zelenski smatra neprijateljima. Da Zelenski oduzima ukrajinsko državljanstvo "selektivno" dokazuje i to da njegov sponzor, oligarh Igor Kolomojski, ima osim ukrajinskog i pasoše Izraela i Švajcarske.

- Većina američkih i evropskih političara ne želi mir u Ukrajini. A predsedniku Zelenskom je vojni trijumf važniji od života građana Ukrajine. One građane koji su za mir, po nalogu Zapada, vlasti u Ukrajini su zaplašile i represirale - tvrdi u tekstu koji je napisao za list "Izvestija" Viktor Medvedčuk, ukrajinski opozicionar koji sada živi u Rusiji.

Medvedčuk je bio lider ukrajinske partije Opoziciona platforma - Za život, koju su vlasti u Kijevu zabranile. On se zalagao da se mirnim putem, kompromisom, reši ukrajinski spor sa Rusijom. Bio je za realizaciju Minskih dogovora, ali su ga u Kijevu proglasili "čovekom Moskve" i uhapsili, a kasnije je bio razmenjen za ukrajinske zarobljene vojnike.

Medvedčuk je pozvao zemljake da grade demokratiju bez zapadnih mentora, jer je rezultat njihovog mešanja poguban. Medvedčuk je poručio da, ako se ne promeni sadašnja politika Zapada prema Ukrajini, košmar se ne može završiti.

- U Ukrajini se mora stvoriti politički pokret ljudi koji ne žele da njihova zemlja bude mesto geopolitičkih sukoba. Svet mora da čuje te ljude iako zapad želi monopol na istinu - napisao je Medvedčuk i poručio da se mora priznati da Rusija ima političke interese koji se moraju poštovati u gradnji novih odnosa.

Da podsetimo, Moskva je insistirala da Ukrajina i dalje bude neutralna i ne bude u NATO, kao ni u bilo kojem vojnom bloku. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je da odgovori gde sada živi Medvedčuk i da li se sretao sa ruskim predsednikom.

Na frontu, u međuvremenu, na najtežim delovima odbrane Artjomovska (Bahmuta) su strani plaćenici i mobilisani ukrajinski vojnici, kao i dobrovoljci. Kako piše "Tajms", ukrajinski vojni vrh čuva elitne jedinice za kontraofanzivu koja bi trebalo da počne u proleće. Španski "El pais" piše da su dva bataljona ukrajinskih vojnika napustila položaje u Artjomovsku i Soledaru, jer nisu imali municije.

U TOKU RUSKO-BELORUSKI MANEVRI

RUSKA i beloruska avijacija su juče u Belorusiji počele manevre koji će trajati do 1. februara. Planirano je da se obave taktički desant, evakuacija ranjenika, kao i prevoz tereta. Piloti te dve savezničke avijacije vežbaće i zajedničko patroliranje granicom. Tokom manevara koristiće se beloruski vojni aerodromi, kao i PVO beloruskih oružanih snaga. Jesenas je u Belorusiji razmeštena zajednička grupa od oko 9.000 vojnika. Više puta je u Minsku ponavljano da beloruska armija neće učestvovati u ratnim operacijama u Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom