PREDVIĐANJA NEKADAŠNJEG SLUŽBENIKA BELE KUĆE: NATO bi mogao da isprazni sopstvene magacine oružja snabdevajući Kijev

Srna

16. 01. 2023. u 14:12

POL Krejg Roberts, nekadašnji službenik Bele kuće za vreme administracije Ronalda Regana, procenjuje da su zemlje NATO-a, snabdevajući Kijev oružjem, toliko iscrple sopstvene arsenale da bi ruska vojska, hipotetički, mogla lako da zauzme i zadrži celu Evropu.

ПРЕДВИЂАЊА НЕКАДАШЊЕГ СЛУЖБЕНИКА БЕЛЕ КУЋЕ: НАТО би могао да испразни сопствене магацине оружја снабдевајући Кијев

FOTO: AP/Tanjug

- Ako sve naoružanje koje je obećano Vladimiru Zelenskom realno bude isporučeno, borbena efikasnost NATO-a i SAD biće na nuli. Sa izuzetkom Ukrajine, u kojoj će se to oružje nalaziti. Rusija bi mogla jednostavno da pregazi baltičke države i Finsku ostavljene bez oružja, pa da preko Nemačke dođe do Francuske, a odatle i do Srbije. Tako bi okružila istočnu Evropu i odsekla je od zapadne - smatra on.

On veruje da Moskva neće preduzeti takav korak, jer bi vodio neizbežnom ratu sa NATO-om, a onda bi SAD morale da iskoriste svoj poslednji adut – nuklearno oružje.

Prenoseći ove ocene, uticajni list "Vol strit žurnal" ističe da ukrajinska armija troši artiljerijske granate dobijene od Zapada otprilike dvostruko brže nego što ih proizvode SAD i saveznici.

Ovom brzinom Kijev će smanjiti američke i evropske rezerve na kritičan nivo tokom leta ili najkasnije na jesen - ocenjuje list.

Istovremeno, Rusija će početi da povećava proizvodnju naoružanja. Doduše, i SAD i Evropa ulažu u nove proizvodne linije, ali je malo verovatno da će to doneti veće promene pre naredne godine, pa je moguć opasan jaz između vatrene moći Rusije i Ukrajine u drugoj polovini 2023 - smatra list.

I visoki američki oficir Brent Istvud navodi da su zalihe municije koju SAD mogu donirati Oružanim snagama Ukrajine - na izmaku.

- Prema novom izveštaju Centra za strateške i međunarodne studije, Ukrajina velikom brzinom troši municiju za haubice kalibra 155 milimetara. To je alarmantno za Oružane snage SAD, jer je malo verovatno da će zalihe biti obnovljene u roku od pet godina - objašnjava Istvud.

On naglašava da nisu problem samo artiljerijske granate i napominje da za proizvodnju potrebnog broja projektila "džavelin" i "stinger" može biti potrebno šest do osam godina.

BONUS VIDEO: DA LI STE SUJEVERNI? Zanimljivosti o petku 13.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!