KIJEV "GORI" ZBOG RAKETE: Ukrajinski savetnik tvrdi da je njihova PVO oborila rusku H-22 na zgradu

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

16. 01. 2023. u 07:46

PREMA poslednjim informacijama, posle pada ruske rakete na stambenu zgradu u Dnjepropetrovsku, na istoku Ukrajine, poginulo je 25 ljudi od kojih i jedna 14-godišnja devojčica.

КИЈЕВ ГОРИ ЗБОГ РАКЕТЕ: Украјински саветник тврди да је њихова ПВО оборила руску Х-22 на зграду

Foto AP

Povređeno je 73 stanara, među njima i 14 dece, a spaseno 38 ljudi. U Dnjepropetrovsku je proglašena trodnevna žalost. No, posle tragedije, u Kijevu se rasplamsala polemika koja je izazvala veliki skandal.

Aleksej Arestovič, savetnik predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, naime, izjavio je da je do tragedije došlo kad je ukrajinska PVO oborila rusku raketu i ona pala na stambenu zgradu. Ubrzo ga je napao gradonačelnik Harkova Boris Filatov nazvavši ga "narcisoidnom životinjom" i dodajući da bi njime trebalo da se pozabavi Služba bezbednosti Ukrajine i kontraobaveštajna služba. Arestović se pravdao da niko pametan za tragediju neće okrivljavati Ukrajinu, jer bez ruske rakete X-22, ne bi tragedije ni bilo.

A onda se u polemiku uključio i komandant ukrajinskih vazdušnih snaga general-lajtnant Nikolaj Oleščuk tvrdnjom da je raketom X-22 gađano iz Kurske oblasti u subotu u 16.30 po moskovskom vremenu.

- Ukrajinska PVO nema sredstava koja su sposobna da obaraju takav tip rakete. Od početka agresije Rusija je po objektima u Ukrajini 210 puta gađala takvim raketama. Nijedna nije bila oborena sredstvima PVO. Tek kad dobijemo sisteme "Patriot" ili SAMP-T moći ćemo da rušimo takve rakete - kazao je Oleščuk i dodao da, kad se gađa sa velikog rastojanja, raketa može da padne stotinu metara dalje od cilja.

Foto AP

Indikativno je da je, krajem juna, portparolka ukrajinskih vojnih snaga "Jug" Natalija Gumenjuk kazala kako su kod Odese oborili takvu rusku raketu X-22, zbog čega je izbio požar.Tvrdilo se tad da su rusku raketu oborili sistemom "Igla".

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je povodom tragedije u Dnjepropetrovsku kazao da bi se napadi mogli zaustaviti ako Zapad da ukrajinskoj vojsci PVO sisteme koje Kijev odavno traži.

Spasavanje stanara i potraga za mrtvima posle pada ruske rakete na višespratnicu u Dnjepropetrovsku, Foto AP

Ukrajinska artiljerija juče je, inače, gađala civilne ciljeve u Donjeckoj i Luganskoj oblasti. Nešto posle sedam sati ujutro gađano je mesto Svatovo, a oko 11 je ukrajinska vojska po severnom delu Donjecka gađala sa pet projektila kalibra 155 milimetara, koje koriste zemlje članice NATO.

U Luganskoj oblasti u mestu Novopasovka od napada raketama "hajmers" poginula su dva civila. Sa obe strane ginu civili, ali i u Kijevu i u Moskvi pišu samo o svojim žrtvama i broju poginulih neprijateljskih vojnika.

Sada se žestoke borbe vode oko Artjomovska. Američki "Vašington post" piše da jedan broj ukrajinskih oficira razmišlja o povlačenju, jer se mnogo gine. Posle ulaska ruske vojske u Soledar 12. januara, sasvim je moguće da ukrajinska vojska u Artjomovsku bude u "kotlu", piše američki list.

U međuvremenu, Velika Britanija najavljuje slanje u Ukrajinu 14 tenkova "čelendžer 2", najpre četiri, a zatim ostale. Kasnije će poslati 30 samohodnih haubica AS90. Uskoro će na obuku u London doputovati i ukrajinski vojnici koji će upravljati britanskim oružjem i tehnikom. Ukrajina će od Britanije dobiti četiri helikoptera "apač" naoružana raketama "helfajer", ali u Kijevu kažu da je to malo da bi strateški bilo značajno.

Londonski listovi pišu da Britanija šalje Ukrajini najsavremeniju verziju "apača" AH64E, koji je naoružan sa 16 protivtenkovskih raketa "helfajer", kao i topom kalibra 76 milimetara. Zahvaljujući motorima "Rols-rojsa" helikopteri "apač" razvijaju brzinu od 186 milja na sat i mogu pomoću radara da otkriju 250 ciljeva na rastojanju od 10 kilometara. Posadu čine dva pilota i mehaničari, a "apač" košta 70 miliona funti.

Britanski političari, sa američkim, vršiće pritisak na kolege iz zemalja članica NATO da povećaju vojnu pomoć Kijevu. Amerikanci su saopštili 6. januara da će Ukrajini poslati vojnu pomoć vrednu tri milijarde dolara. U Vašingtonu su objasnili da će Kijev dobiti transportere "bredli" i samohodne haubice.

Nemci obećavaju oklopnjake "marder", a Francuska tenkove na točkovima AMX-10 RC. Oni su mobilniji od onih na gusenicama, ali imaju probleme sa kretanjem kad je zemlja vlažna.

Tokom boravka u Lavovu, poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da će njegova zemlja predati Ukrajini tenkove "leopard". I finski predsednik Sauli Niniste je izrazio spremnost da razmotre dostavku vojne tehnike Ukrajini. Ali, da bi Finska dala tenkove Ukrajini, mora da dobije saglasnost proizvođača, Nemačke. Tenkove "leopard" imaju i Španija, Grčka i Danska.

MINIRAN POJAS KA BELORUSIJI

RUKOVODILAC vojne administracije Rovenske oblasti Ukrajine Vitalij Kovalj izjavio je da je miniran celi pojas ka granici sa Belorusijom. Kovalj kaže i da je severni deo Rovenske oblasti teško prohodan, jer su tamo šume i močvare. Osim toga, tamo se prave rovovi i druge fortifikacije. U Vašingtonu tvrde da ne vide da se u Belorusiji spremaju jedinice za napad na Ukrajinu.

Foto AP

PUTIN ZADOVOLjAN TOKOM OPERACIJE

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin (na slici) je juče u TV emisiji "Moskva. Kremlj. Putin" pozitivno ocenio dinamiku vojne operacije u Ukrajini.

- Sve se razvija po planu Ministarstva odbrane i Generalštaba. Uveren sam da će ruski vojnici još mnogo puta obradovati svojim rezultatima na frontu - kazao je Putin.

Ministarstvo odbrane RF saopštilo je juče da su u subotu gađani vojni objekti, a cilj je bio da se unište sistemi veza i komandovanja. Ističe se da su u toku vikenda pogođeni svi objekti koje je gađala ruska vojska. Osim toga, gađani su i energetski objekti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)