SVAKI PETI AMERIKANAC KOD KUĆE NE GOVORI ENGLESKI: Ovo je 5 najpopularnijih jezika

Novosti online

11. 01. 2023. u 16:59

BROJ žitelja Sjedinjenih Američkih Država koji kod svoje kuće govore jezik koji nije engleski skoro se utrostručio u periodu između 1980. i 2019. godine, pokazuju podaci Biroa za popis stanovništva.

СВАКИ ПЕТИ АМЕРИКАНАЦ КОД КУЋЕ НЕ ГОВОРИ ЕНГЛЕСКИ: Ово је 5 најпопуларнијих језика

Foto: Profimedia

Danas skoro 68 miliona ljudi nastanjenih u SAD, tj. skoro svaki peti građanin Amerike, kod kuće govori nekim jezikom koji nije engleski, dok je 1980. godine taj broj bio 23 miliona.

 - To nam govori da je Amerika raznolika zemlja. Dobro je što se ne govori samo engleski jer ovde ima mnogo doseljenika - kaže Dina Arid, majka troje odrasle dece iz Kalifornije koja kod kuće govori i arapski, prenosi Glas Amerike.

Arapski je jedan od pet najviše korišćenih jezika u SAD i Arid, koja govori uglavnom engleski sa svojom decom, kaže da pokušava da ih nauči da bar malo govore i arapski.

Španski je daleko najpopularniji drugi jezik u Sjedinjenim Državama i govori ga više od 41 milion ljudi, 12 puta više od ostalih najčešće korišćenih drugih jezika u američkim porodicama.

Hispanoamerikanci su najveća manjinska grupa u SAD, ali više od polovine, njih 55 odsto, rođeno je u Sjedinjenim Državama.

Ostali jezici koji spadaju u grupu najzastupljenijih u SAD su kineski, filipinski i vijetnamski.

(Telegraf)

BONUS VIDEO:

TO JE MINUS: U Jakutskom selu Tomtor izmerena rekordno niska temperatura od -60 stepeni Celzijusovih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)