MASK PODRŽAO MAKARTIJA: "Trebalo bi da bude predsednik"

Đ.G.

05. 01. 2023. u 19:50

IZVRŠNI direktor Tvitera Elon Mask izjavio je u četvrtak da bi republikanski lider Kevin Makarti trebalo da postane predsednik Predstavničkog doma SAD. Iako GOP ima većinu u Predstavničkom domu, Makarti nije dobio dovoljno podrške u svojim redovima da preuzme tu poziciju.

МАСК ПОДРЖАО МАКАРТИЈА: Требало би да буде председник

Foto: Profimedia

- Kevin Mekarti bi trebalo da bude predsednik - napisao je Mask na Tviteru u četvrtak ujutru, dan nakon što je Mekarti ostao kratak na šestom uzastopnom glasanju sa ciljem da nominuje govornika koji bi zamenio odlazeću demokratu Nensi Pelosi.

S obzirom da republikanci imaju većinu od 222-213 mesta u Predstavničkom domu, Makartiju je potrebno 218 glasova da bi obezbedio pobedu. Međutim, poslanici GOP-a nisu jednoglasni u svojoj podršci Makartiju, a njih 20 odbilo je da podrži njegovu kandidaturu za liderstvo.

Pro-Trampov 'Freedom Caucus' doveo je opoziciju do Makartija, koga smatraju previše otvorenim za kompromis sa demokratama. Osim što želi da stranka gura tvrđu liniju imigracije i obuzda vladinu potrošnju, ova grupa želi da se Makarti posveti nizu pravila koja će im dati više vremena da pregledaju zakone pre glasanja i više moći da uklone govornika tokom Kongresa. 

Dok je većina članova Kluba slobode vatrene pristalice Donalda Trampa, bivši predsednik je dao podršku Makartiju. U postu na svojoj platformi Truth Social u sredu, Tramp je pozvao GOP da „glasa za Kevina, zaključi dogovor, odnese pobedu i gleda kako luda Nensi Pelosi leti kući“, dodajući da stranka ne bi trebalo da „veliki trijumf pretvori u ogroman i sramotan poraz.”

Mask je sebe ranije opisao kao političkog centristu, ali je rekao da je glasao za republikanca na novembarskim izborima na sredini mandata. Iako milijarder ranije nije javno izrazio divljenje ili podršku Makartiju, političar je branio Maska u novembru kada je Bajdenova administracija rekla da „pazi na“ njegovo ukidanje politike cenzure Tvitera - preneo je RT.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI - Snimci Narodne milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri